Vad är en Indisk staksill?

July 18

En Indisk staksill är en ätbar fisk, en som spelar en viktig roll i Bengali köket i den indiska subkontinenten, särskilt i Bangladesh. Det formella namnet för arten är Tenualosa Ilisha. Indisk staksill är nära besläktade med shad och sill, och Hilsa Shad, eller bara Hilsa, är andra vanliga namn för samma fisk. De är anadromous fisk: Indisk staksill lever som vuxna i havet men simma upp floder att lägga sina ägg. Den unge kläcks i floderna och simma nedströms för att nå havet.

Indisk staksill har komprimerade kroppar som är djupare än de är breda. Deras sidor bukta ut något och är täckta med medelstora silver skalor med guld och lila övertoner. Fisken har en distinkt central skåra i sina övre käkar. Vuxna genomsnitt 14 till 16 inches (36-42 cm) i längd och väger upp till 5,5 pounds (2,5 kg) Honorna är oftast större än hanarna.

Deras infödda vatten är Persiska viken, Bengaliska viken, och omgivande havsområden. Migra för lekande ta upp fisken många floder, däribland Tigris och Eufrat i Iran, flera indiska floder, och många stora floder i Bangladesh. Indisk staksill är snabba simmare och har varit kända för att resa så långt som 44 miles (71 km) på en dag. De vandrar upp till 750 miles (1.200 km) i vissa älvar för att leka. Vissa längre floder, däribland Ganges, verkar ha permanenta populationer i sina högre lopp.

De stora lekplatser körningar av de Indisk staksill sammanfaller med monsunsäsongen som startar i augusti. Monsoonal regn svämma floderna, vilket gör resan lättare. Honorna lägger upp till 2 miljoner ägg vardera. Den unga kläcks i ungefär en dag på mindre än en tiondel av en tum lång (omkring 2,5 mm). Deras resa till havet tar fem eller sex månader, och de tillbringar ett till två år i havet innan sin egen lek springa.

En traditionell och mycket älskad mathäftklammer i Bengali regionen, Indisk staksill är en viktig del av den årliga kommersiella fiskfångst där. De är normalt tas i nät som de resa upp och ner floder eller i nära kustvatten. Traditionellt har Indisk staksill inte ätit mellan oktober och januari, så att de flesta av de unga nådde havet, men fisket fortsätter nu året runt och en del populationer blir överfiskade. En ökning av dammar och andra hinder för migration längs floderna bidrar till populationâ € s minskning.

  • Indisk staksill är kända för att leka i floderna Tigris och Eufrat.