Vad är fideos Pasta?

August 9

Fideos pasta är en anspråkslös pasta med en lång och intressant historia. Pastan äts hela Medelhavsområdet, särskilt i Spanien och Italien, och kan ibland hittas utomlands. Flera distinkta recept använder fideos, inklusive soppor och en pasta-baserade paella serveras i Spanien. Livsmedels historiker tror att fideos pasta kan vara en av de tidigaste inkarnationer av pasta, och det har säkert en väldokumenterad historia.

I Spanien är spaghetti pasta kallas ibland fideos, vilket kan leda till förvirring, eftersom fideos är en distinkt pastaform. I Italien är fideos pasta kallas ofta fidelanza eller fedelini. Moderna fideos typiskt gjord av durumvete. Pasta är kort, tunn och lätt böjd. Denna klassiska formen verkar ha behållit under flera århundraden, som har recept som använder pasta.

Historien om fideos börjar på 13-talet, då Spanien hade en stor muslimsk befolkning. Det verkar vara en fusion mat, nära besläktad med couscous, en rätt gjord med durumvete som är mycket populär i hela Mellanöstern. En sammanställning av muslimsk-spansk matlagning från 13-talet visar en maträtt som kallas fidaush, som använder fideos pasta. Skålen är utmärk eftersom nudlarna kokas i sin sås, en konvention som har behållits i många moderna fideos recept. Vissa europeiska judiska recept använder också fideos eller mycket liknande ingredienser.

I Spanien är fideos kokas istället för ris i paella, särskilt i södra Spanien. Denna version av paella är mycket nära den medeltida fidaush, och får ske med ett sortiment av ingredienser. Fisk fideos är mycket populär, med skaldjur såsom musslor och musslor är gemensam inneslutningar. Pasta tillagas i en rik sås med skaldjur, och serveras direkt från grytan. Den fideos pasta brukar rostat i olja innan övriga ingredienser tillsätts, precis som är fallet med ris i paella.

Många soppor använder också fideos, eftersom de långa tunna remsor av pasta lägga till intressanta visuella och textur handen vid soppan. I USA speciellt, när fideos är tillgänglig, är det vanligtvis säljs specifikt som en soppa pasta. I detta fall kan det vara berikad med ägg för en mer stadig smak. Bitar av spagetti trasiga i korta längder kommer också fungera bra för detta ändamål. Pastan kan kokas separat och sättas till soppa, eller den kan kokas tillsammans med soppa, släppa stärkelse att tjockna den.

  • Modern dag fideos pasta görs med durumvete.
  • Fideos pasta vanligen äts i Spanien.