Vad är Hydrangea serrata?

February 16

Hydrangea serrata är en lövfällande blommande buske av medelstorlek hemma i östra Asien. Den används ofta som ett landskap och trädgårdsväxt i många länder. Vanliga namn för Hydrangea serrata inkluderar bergs hortensia, blod-on-the-snön, och te av himlen. Denna hortensia är en nära släkting till den mer kända stora blad hortensia, Hydrangea macrophylla. Blommor, stjälkar, och bladen är mindre på Hydrangea serrata, men det är en härdigare arter och kan planteras i områden för kallt för Hydrangea macrophylla.

En plats med väldränerad, bördig jord är perfekt för denna buske. Det gör bäst i halvskugga, men tolererar full sol om marken inte får torka ut. Hydrangea serrata når en höjd av 3-5 fot (cirka 1-1,5 m) och är vanligtvis lika bred som den är lång, att växa till en rund kulle. Det kan bli upp till 18 inches (ca 45 cm) per år i gynnsamma förhållanden. De mörkgröna blad är oval, upp till 6 inches (ca 15 cm) lång, och har en tandad, eller sågtandade, kant som ger arten dess namn.

Hydrangea serrata blommor är faktiskt kluster av buketter och är formade som snöbollar eller Lacy caplets. Sterila och fertila buketter blandas i klustren och de sterila som är något showier. Blomfärg beror på surheten i jorden där plantan växer. I mycket sur jord blommorna är blå, medan det i mer alkaliska ställen de blommar i olika nyanser av rosa. Vissa blommor kan vara vit, eller vit skuggning i blått eller rosa.

Inom sitt naturliga utbredningsområde i östra Asien och Japan, Hydrangea serrata växer i kallare områden upp till (1.524 m) 5.000 meter över havet. I Nordamerika är det oftast rekommenderas för USDA växt hardiness zoner 6 och 7, men kan planteras så långt norrut som zon 5 om den är försedd med tillräckligt vinterskydd. Efter särskilt kalla vintrar blommor kan vara glesare än vanligt. Det har framgångsrikt vuxit så långt söderut som delar av zon 9 när planterade i en skuggig plats och gett mycket vatten.

Hydrangea serrata blommar oftast på gammalt trä, stjälkarna som växte under tidigare år. För att uppmuntra bästa blommar den enda rutin beskärning bör vara borttagande av döda eller skadade stammar. Det är en sommar blommande buske, och blommorna är mest riklig i juli och augusti. Blommorna pollineras av insekter.

  • Hydrangea serrata är en lövfällande blommande buske av medelstorlek som har kluster av blommor som är formade som snöbollar eller Lacy caplets.
  • Även känd asmountain hortensia, blod-on-the-snön, och te i himlen, är hortensia serrata används som ett landskap och trädgårdsväxt i många länder.