Vad är Sekihan?

May 14

Många länder, öst och väst, har ett traditionellt recept för röda bönor och ris, med små variationer i varje. I Japan, försöker skålen att genomsyra riset med färgen på bönorna. Känd som sekihan, som ordagrant betyder "rött ris," denna maträtt är upprättad i en kruka med vita ris och röda bönor, kompletterad med några kryddor för att hålla den från att smaka intetsägande.

Native japanska baljväxter används vanligen för att göra sekihan, som också går under namnet osekihan. Den primära beståndsdelen kallas röda Azukiböna, som används i många japanska recept, särskilt som röda bönor pasta kallas. Andra västerländska sorter som njure och röda mexikanska bönor är lämpliga ersättare.

Bönorna är bara en viktig del av sekihan. Många kockar använder antingen en klibbig eller icke-klibbig mängd vitt ris. Vissa använder en kombination, som ett recept som kräver fyra delar klibbig till en del icke-klibbig ris. Om sex delar ris används i ungefär en del bönor, vilket bör genomsyra ris med en mörkrosa eller ljusröd nyans.

För att förbereda sekihan, är riset först rengöras i flera serier av vatten soakings. När vattnet är klart, är riset ofta kvar blötläggning i flera timmar. Bönorna rengörs och kokas i vatten, och sedan riset tillsättes, tillsammans med lite salt. När koka återgår värmen sänks, och potten är täckt tills ris och bönor är båda anbud.

En populär japansk krydda för slutbehandling av sekihan kallas Gomasio. Detta är saltet blandat med lite rostade sesamfrön, som är beströdda frikostigt över den färdiga produkten. Dessa är de enda kryddor som behövs. Vissa kockar dock lägga till extra azuki pasta eller ens röda karamellfärg till potten medan skålen är matlagning för att intensifiera färgen.

Bortsett från den salta sekihan, är en söt version också populära. Detta recept adderar socker till ris och bönor när de börjar matlagning i potten. Salt utelämnas helt för att skapa en distinkt efterrätt liknande skål. I stället för den Gomasio dock kanske kockar strö mer socker ovanpå. Dessa söta eller salta rätter tillagas under hela året och kan hittas på restaurangmenyer, i bento rutor och från hemmet kök. Det är en frekvent erbjuder på flera olika typer av fester, alltför, från bröllop till gatan mässor.

  • Azukibönor kan intensifiera färgen på sekihan.