Vad är minimalt invasiv Skolios kirurgi?

August 21

Minimalt invasiv skolios kirurgi är ryggradskirurgi som syftar till att korrigera en onormal krökning i ryggraden. Under denna procedur, kirurgens arbete på ryggraden genom en serie små snitt. Denna teknik är mycket mindre påträngande och traumatisk för patienten än traditionell skolios kirurgi, vilket kräver öppen rygg kirurgi och separerings av ryggmusklerna. De mindre snitt som används i minimalinvasiv skolios kirurgi kräver mindre läkningstiden, inte kräver läkare att separera ryggmusklerna och i allmänhet leder till mindre märkbar ärrbildning. Trots dessa uppenbara fördelar, kan denna typ av kirurgi inte användas för att behandla alla fall av skolios och det tar generellt mycket längre tid att utföra än traditionella kirurgiska metoder.

Generellt under minimalinvasiv skolios kirurgi, läkare använder ny teknik som gör det möjligt för dem att lokalisera spinal krökning. Detta gör det möjligt för dem att avstå öppen rygg kirurgi och använda en rad små snitt. För att kunna se ryggraden, de infogar ett smalt rör som kallas ett endoskop, som är fäst vid en liten kamera, genom ett av de små snitten. Kirurger korrigera därefter krökning av ryggraden genom att fästa stora skruvar eller metallstänger till ryggraden att räta ut det. Benen i ryggraden blir så småningom smält att bibehålla den nya rakare position, men i de flesta fall stavarna och skruvar kvar i kroppen för att eliminera risken för en återkommande krökning och behovet av eventuella framtida operationer.

Minimalt invasiv skolios kirurgi inte är lämpligt för alla. De som har haft tidigare operation eller har två kurvor i deras ryggrad är inte berättigade till operationen. Patienter som är kvalificerade för denna typ av operation kan räkna med att vara promenader inom några dagar och kan ofta återuppta sin fulla verksamhet inom tre till fyra månader - mycket snabbare än de som måste uthärda traditionell skolios kirurgi.

De tre pionjärer minimalinvasiv skolios kirurgi är Dr Richard Fessler, Dr John Liu och Dr Stephen Ondra som uppfann förfarandet efter år av forskning och försök. Deras mål var att minimera riskerna för missbildning och den höga sannolikheten för blodförlust och samtidigt minska den långa och svåra återhämtning att patienter av traditionell skolios kirurgi tvingades utstå. Eftersom detta banbrytande arbete har det funnits flera andra som har bidragit tekniska framsteg som är till nytta för förfarandet. Till exempel har vissa kirurger utvecklat förmågan att gå in i ryggraden i sidled genom sidan av kroppen med hjälp av minimalt invasiva tekniker.

  • Minimalt invasiv skolios kirurgi syftar till att korrigera en onormal krökning av ryggraden.
  • Minimalt invasiv skolios kirurgi används för att försöka vissa fall av krökning av ryggraden.