Vad är halsvenen?

January 17

Halsvenen, liksom de flesta vener i cirkulationssystemet, bär syrefattigt blod från kroppsvävnad tillbaka till hjärtat. Den jugular är en ven som bär en relativt stor volym av blod från vävnader i huvudet och hjärnan, och dränerar blod in i vena subclavia och vena cava superior på sin väg till hjärtat. Det finns faktiskt fyra jugularis, två på vardera sidan av halsen. De interna jugulära vener är mycket större än de yttre, och därför mer välkända.

De flesta vener, förutom att bära blod mot hjärtat, har också periodvis placerade ventiler som endast tillåter blodet att flöda i en riktning. Utan dessa ventiler, kan cirkulationssystemet blir ineffektivt eller tom skadas på grund av att återflödet av blod i systemet. Artärer, å andra sidan, inte har eller behöver dessa ventiler på grund av trycket från hjärtat och andra muskler som håller blodet flyter i en riktning.

De externa jugularvenerna samlar de flesta av syrefattigt blod från utsidan av skallen och de djupare delarna av ansiktet, medan de interna jugularvenerna samlar blod från hjärnan. Ordet "halsvenen" är relaterad till två latinska ord: Jugulum, som betyder nyckelben eller hals, och jugum, som betyder ok. Om en inre halsvenen öppnas eller punkterad, kan döden resultera mycket snabbt från förlust av blod, på grund av den kvantitet blod transporteras av dessa vener. Därav uttrycket "gå för våldsam attack", vilket innebär att attackera en mycket utsatt eller vital del.

Halsvenen ibland felaktigt framställs som att vara hela framsidan av halsen eller nacken. I verkligheten, medan våldsam attack är en sårbar plats, tar det fortfarande en viss grad av precision för att skada den. Olycksfallsskada är fortfarande möjligt, naturligtvis, vilket var fallet med ärkehertig Franz Ferdinand av Österrike. Han dödades i en berömd mordet, där en angripare kula träffade ärkehertig i halsvenen, orsakar hans snabba död och därigenom bidra till utbrottet av första världskriget

I vissa fall kan positionen för de jugularvenerna vara synliga från utsidan. Om en halsvenen är särskilt framträdande när en person är i sittande ställning, kan det vara ett tecken på hjärtsvikt. Höjden eller framträdande av dessa vener kan vara en bra indikator, i detta fall, om hur väl hjärtat att hålla med de krav som ställs på det, eller om det underlåter att göra detta.

  • Jugularvenen är en del av cirkulationssystemet.