Vilka är Sharpey s Fibrer?

August 15

Av de nästan 40 typer av fiberkonstruktioner håller kroppen ihop, är bara fyra uppkallad efter deras upptäcker: Mullers, Mahaim, Purkinje och Sharpey s fibrer. Termen Sharpey s fibrer egentligen avser två typer av fibrer i kroppen. En är en del av den mikroskopiska banan håller tänderna på tandköttet. Den andra hjälper kroppen motstå påfrestningar i kraniet och ner i ryggraden.

Det var inte förrän i mitten av 19th century som mikroskop hade utvecklats till den punkt där någon kan se detta fenomen. Det råkade vara fysiologen William Sharpey, en vän till banbrytande biologen Charles Darwin. Sharpey, en skotsk akademiker och medlem av det prestigefyllda Royal Society of London för att förbättra Natural Kunskap, kom över mineralfyndigheter i 1846, märker deras trådliknande utseende i olika delar av kroppen. Upptäckten lagt till en annan bit till pusslet av mänsklig vetenskaplig förståelse.

Inom munnen, vid ändarna av gummit s parodontala ligament, är den första gruppen av Sharpey s fibrer. Dessa fungerar som bryggor för att förankra den mineraliserade, kalciumrikt material av tänderna och anslutningarna till den kollagenbaserade vävnad i tandköttet. Denna typ av bindväv är också till som perforering, eller skelettfibrer, som stadigt fäster rotcementet beläggning av varje tand liksom de alveolära ben av varje tand uttag. Den totala effekten är en gummicement som håller varje tand i varje uttag i käken.

Sharpey hittade dessa rubbbery, mineralrika fibrer som förbinder de olika skallben, alltför. Vävnaden cemente ryggraden s olika kotor har också Sharpey s fibrer, som arbetar i samförstånd med nervtrådar och blodkärl för att hålla ryggen rak och stödjas. Forskare hypotes att Sharpey s fibrer har inte bara en böka effekt, men också en stötdämpande kvalitet. De är oftast i de högsta koncentrationerna där kroppens ben möter den största mängden stress.

Denna väv av små ligament jämförs ofta med en matris, som överlappar åt alla håll för att ge en samlad sammanhållning eller vidhäftning med de större omgivningen. Den Sharpey s fibrer är nära centrum av en bred bana av olika typer av bindväv. Varje grupp av fibrer, i sin tur, matas och styrs av en lika komplex matris av nerv och blodbanor. I munnen ensam, flera andra fibrer bidrar till att hålla tänderna starkt förankrade: alveolär crest fibrer, horisontella fibrer, interradikulära fibrer, periapikala fibrer och sneda fibrer.

  • Den andra typen av Sharpey s fibrer hjälper kroppen motstå töjning i kraniet och längs med ryggraden.
  • Sharpey s fibrer håller tänderna på plats.