Vad är skillnaden mellan Vector och Array Processing?

April 24

Vektor och matrisbearbetning är i huvudsak desamma, eftersom, med små och sällsynta skillnader, en vektorprocessor och en array-processor är samma typ av processor. En processor, eller centralenhet (CPU), är ett datachip som hanterar det mesta av information och funktioner behandlas genom en dator. En vektorprocessor står i kontrast till den enklare skalära processor, som hanterar endast en bit av information åt gången.

I diskussioner om vektorn och matrisbearbetning, är de två termer används omväxlande, men de är tekniskt något annorlunda. En array består av indexe samlingar av informations kallas index, pluralformen av ordet "index". Även kan en matris, i sällsynta fall, har bara en indexsamling, är en vektor tekniskt tecken på en matris med minst två index. Vektorer är ibland kallas "block" av datoruppgifter.

Vector och array teknik vanligtvis inte används i hem- eller kontorsdatorer. Denna teknik är oftast ses i hög trafik servrar. Servrar är rack av lagringsenheter utformade för att hysa och ge tillgång till information från flera olika användare på olika datorer som finns på ett datornätverk.

Skalär teknik fungerar på andra principer än vektor och matris teknik och är den vanligaste typen av bearbetning hårdvara som används i den genomsnittliga datorn. En superskalär processor är en processor som fungerar som en skalär processor, men det har många olika enheter inom CPU som varje handtag och bearbeta data samtidigt. Den högre prestanda superskalär processortyp är också utrustad med programmering som gör det effektivt tilldela databehandling till tillgängliga skalära enheter inom CPU. De flesta moderna hem datorprocessorer är superskalär.

Inuti en dator, ser en processor som en liten glänsande fyrkant om storleken på en bärbar fuktig servett wrapper, sittande i en plastdel som kallas en socket. Sockeln är inbäddad i moderkortet eller moderkort chip på en dator, och låser processorn på plats. Det är oftast under en kylande hårdvarudelen kallas kylflänsenheten, en mestadels metallanordning som kan innefatta en fläkt, som kan hittas fäst moderkortet med hjälp av en robust klipp och fäste. Varje typ av processor har sin egen socket typ kompatibilitet, så en processor som gör vektor och matrisbearbetning skulle definitivt inte vara förenligt med en skalär processorsockeln. En vektor-typ processor skulle förmodligen inte passar in i processorsockeln annan vektorprocessor, även om det gjordes av samma tillverkare.