Vad är Tension Pneumothorax?

April 6

Spänning Pneumothorax är den medicinska termen för en samling av luft som blir instängda i brösthålan och orsakar lungkollaps. De flesta fall orsakas av direkt trauma till halsen eller bröstet, som kan förekomma under en bilolycka. Tension pneumothorax är en medicinsk nödsituation som måste behandlas omedelbart för att förhindra total andningssvikt, chock och hjärtkomplikationer. Syrgasbehandling tillhandahålls och specialiserade nålar används för att avlägsna luft och blod från brösthålan. Med snabb behandling och uppföljning vård för andra skador, kan patienterna ofta återhämta sig.

Den öppna arean runt lungorna i bröstet kallas pleural utrymmet. Normalt är pleural utrymmet tomt för att möjliggöra lung expansion under regelbunden andning. Om luft läcker in i pleural utrymme från en lung tår dock snabbt bygger tryck och komprimerar lungorna. Den skadade lungan kollapsar och tryckuppbyggnad constricts blodkärlen som leder till hjärtat. Som ett resultat tenderar blodet till pool och hjärtat är berövad syresatt blod. Chock och hjärtsvikt är sannolikt när spänning Pneumothorax inte behandlas direkt.

Spänningar pneumothorax kan orsakas av många olika faktorer. Direkta skador kan förvärvas med trubbigt trauma mot bröstkorgen eller en oavsiktlig punktering under en medicinsk eller kirurgisk procedur. Människor som lider av svår astma, kroniska luftvägssjukdomar, och cystisk fibros är på en mycket högre risk för spänningar pneumothorax. Villkoret är också ganska vanligt hos förtidigt födda barn vars lungor aldrig helt utvecklas i livmodern.

Tecken på att en person kan ha drabbats spänning Pneumothorax inkluderar mycket grunt eller frånvarande andning, ökad hjärtfrekvens, och blek eller blå-tonade huden. Om spänning Pneumothorax inträffar utanför en medicinsk miljö, det finns lite att åskådare kan göra för att förhindra allvarliga komplikationer förutom att ringa en ambulans. Akuta medicinska responders snabbt identifiera tecken på pneumothorax och utföra nål dekompression för att lindra spänningar. En stor ihålig nål sätts in i pleurahålan för att ge luft ett utlopp. När andningen blir lättare, är personen föras till sjukhus för vidare behandling och utvärdering.

På sjukhuset är syrgasbehandling administreras och en andningstuben kan införas för att hjälpa till vid andningen. Läkare ta röntgenbilder och datortomografi skannar för att identifiera orsaken till lungkollaps och leta efter tecken på skador på hjärta, revben och andra strukturer i bröstet. Poolad blod och kvarvarande luft i lungsäcken utrymme extraheras med en nål och en suganordning. En patient behöver oftast att stanna på sjukhuset i flera dagar efter behandlingen för att begränsa risken för upprepning kollaps.

  • Personer med cystisk fibros är på en högre risk att drabbas av spänningar pneumothorax.
  • Läkare använder lungröntgen för att fastställa orsaken till lungkollaps.
  • Om symptom på spänning Pneumothorax uppstår bör en ambulans kallas.