Vad är en Narwhal?

December 27

Den narwhal, monodon monoceros är en arktisk art av val, nära besläktad med beluga. Det är lätt identifieras av den långa, spiralmönstrad tand sticker ut från huvudet av hanen. Narwhals fritt jagas av Inuit jägare, men nyare studier som visar populationâ € s sårbarhet för klimatförändringar har lett till en större insats för att bevara.

Vuxna narwhals når mellan 13 och 26 fot (4-8 m) i längd och väger mellan 2.200 och £ 3500 (1000 till 1600 kg). Hanarna är något större än honorna, och har en enda lubb eller tand sticker ut från sina skallar. Tanden, som bildar en spiral, kan vara ungefär tio fot (3 m) lång och väger ca £ 22 (10 kg.) Om en av fem hundra män kommer att innehålla dubbla betar, och tusked honor har också registrerats.

Narwhal betar anses vara ansvariga för Unicorn legends. Vikings återvänder från långa resor skulle ofta ta spiraled horn som ett bevis på den legendariska och magiska häst. Några överlevande exempel på dessa horn är huggna i utarbeta mönster, och troddes ha helande egenskaper. Nära inspektion visar att de unicorn horn är faktiskt de betar av narwhal.

Experter har aldrig kommit till en överens slutsats om funktionen av djurets lubb. Populära teorier tyder på att det kan användas för dominans och att locka kompisar, eller att det kan användas för att bryta arktiska isen. Andra experter menar att lubb kan användas i ekolokalisering, att hjälpa narwhals belägna mat. Färska studier antyder att den beta kan tjäna som en sinnesorgan, möjligen kunna upptäcka temperatur och salthalt. Betar inte återföds ständigt om trasiga, men kan ibland reparera sig själva om flisas.

Narwhals är mestadels ytan levande djur, även om dyk på upp till 5000 fot (1500 m) har registrerats. En dykning narwhal förblir ner för bara några minuter innan han återvände till ytan. De lever på tillgängligt Arktis fisk, även om det har förekommit rapporter om att de kommer att äta andra däggdjur, om mat källor är knappa.

Det narwhal jagas av isbjörnar, späckhuggare, och människor. Moving isflak kan fånga djuren i små vikar, där de är lätt byte för rovdjur. Inuit jägare värderar narwhal som en sås av C-vitamin, avgörande för den mänskliga kroppen och knappa i den arktiska regionen. En studie från 2008 visar att klimatförändringen lämnar narwhal mer sårbara för befolknings skador än någon annan arktiska däggdjur, vilket leder till ett ökat intresse för att skydda arten.

Mycket om Narwhalen är okänd. Till exempel är det svårt att avgöra hur länge narwhals lever i det vilda, eftersom det inte finns någon känd metod för att bestämma deras ålder förbi nå mognad. De tros gestate i 14 månader, men det debatteras av vissa experter. Deras pod storlek verkar variera, de flesta familjegrupper som består av 10-20 djur, men sammankomster av 100 eller mer är gemensam. Enhörningen av havet fortfarande något svårfångade, men det fortsätter att samla fans intresserade reda ut mysterier arten och skydda den från skador.

  • Späckhuggare jagar narwhal.
  • Isbjörnar jaga narwhal.