Hur kan jag öka Endorfiner?

April 12

Endorfiner är signalsubstanser i hjärnan som fungerar som smärtstillande och naturliga opiater utan missbruk risken. Hjärnan producerar dem som svar på många triggers, nämligen de som orsakar stress och smärta. Människan ökar endorfiner dagligen genom att delta i aktiviteter som känns bra som ett resultat av frisättningen av dessa smärtblockerande neurotransmittorer. Endorfin-frisättande verksamhet omfattar övning, äta, och skratt. Andra aktiviteter som orsakar antingen smärta eller stress kan öka endorfiner, som förlossning, lätt till måttlig alkoholkonsumtion och exponering för ultraviolett ljus.

När hjärnan genomgår en stressande upplevelse som producerar smärta eller rädsla, hypotalamus och hypofysen producerar endorfiner som sedan fäster opiatreceptorer i hjärnan. Dessa kemikalier ökar känslor av glädje och blockerar smärta och sedan snabbt bryts ned av enzymer i hjärnan och resorberas. Även väntan på en upplevelse kan öka endorfiner, vilket kan förklara sin roll i placeboeffekten. Så angenäm och säker eftersom effekterna av endorfiner är på hjärnan, itâ € s bara naturligt att vilja öka dem. Medan en fördröjd frisättning inte är möjligt på grund av den snabba assimilering av kemikalien i kroppen, är det möjligt att införliva små endorfin spikar hela dagen.

Kanske den mest kända sättet att öka endorfiner är motion. Den typ av motion är viktigt; måttligt ansträngande motion höjer endorfin nivåer mer än skonsam träning. Det är inte bara endorfiner, dock som är ansvariga för den runnerâ € s höga. Andra kemikalier i hjärnan, som serotonin och adrenalin, sannolikt inblandade.

Vissa aktiviteter förknippade med mildare former av fysisk stress tros öka endorfiner. Övningar som använder kontrollerade andning, som yoga och tai chi, frigöra endorfiner och ökar känslan av välbefinnande och fred. Att få en massage eller har akupunktur har en liknande effekt på endorfin nivåer. Exponering för ultraviolett ljus, som i ett solarium eller solexponering, ökar dessa kemikalier i hjärnan, även om det finns andra hälsorisker förknippade med exponering för solljus och solarium användning som gör denna aktivitet olämpligt på lång sikt.

Äta capsaicin-innehållande livsmedel som hot chili peppers orsakar en endorfin release i svar på smärtan av att äta dem. Choklad, söt mat, och fet mat släppa en kraftfull endorfin som kallas beta-endorfin som kan lindra smärta. Detta är delvis ansvarig för de känslor av välbefinnande människor upplever efter att ha ätit kolhydrater.

Skratt är ett annat enkelt sätt att öka endorfin nivåer. Handlingen att skratta har många effekter, såsom att lyfta stämningen, ökad immunitet, och minska de skadliga effekterna av stress på kroppen. Regelbunden skratt har visats i studier att minska symptomen på depression.

  • Solexponering ökar endorfiner, men kommer inte utan risk.
  • Vissa forskare har kopplat skratt till frisättningen av endorfiner.
  • Sötsaker, särskilt de med choklad, har visats frigöra endorfiner i hjärnan.
  • Äta varma mat som spansk peppar kan öka endorfiner.
  • Köra frigör endorfiner.
  • Ligga i ett solarium kan öka endorfin nivåer.
  • Engagemang i fysisk intimitet är ett naturligt sätt att producera endorfiner.