Vad är en front-end processor?

June 4

En front-end processor (FEP) är en typ av dator som används i ett nätverk för att hjälpa huvudvärddatorn hantera de andra anslutna datorer. Den främsta anledningen till att använda en front-end processor är att hålla huvuddatorn från att behöva utföra all den bearbetning, som kräver en hel del datorresurser. Beroende på antalet noder, till vilka FEP kan ansluta, kan FEP ha relativt vanlig hårdvara eller mycket starka hårdvaru. För att hjälpa administratörer med säkerhet, dessa datorer ofta kan avlyssna dataöverföringar.

Syftet med en front-end-processor är ganska enkelt. I ett nätverk, det finns en hel del dataöverföringar som går från värden till noderna, tillbaka till värden och ut till andra platser. Värddatorn hanterar normalt dessa sändningar. När en FEP används, tar den över processen att hantera dessa växellådor och rapporterar direkt till värden.

Medan en värddator kan utföra dessa uppgifter utan en front-end processor, det finns många fördelar med att använda en FEP. I nätverk där det finns hundratals eller tusentals noder, kan detta vara en svår uppgift för en enskild dator. Datorns behovet av att använda resurserna för att hantera noderna innebär värddatorn måste vara mycket kraftfull om det inte är att ge dåliga resultat på andra uppgifter. Till exempel, om den mottagande användaren vill köra ett program utan att använda en FEP eller har ett starkt system, då datorn kan ta lång tid att ladda och köra programmet.

En frontprocessorn typiskt är utrustat med kraftfull hårdvara, men detta beror på storleken av nätverket. Om nätverket är ett relativt litet, såsom mindre än 100 datorer och enheter, då FEP vanligtvis inte behöver vara mycket kraftfull och kan ha hårdvara som liknar andra datorer. När nätverket är stort, FEP vanligtvis behöver mycket starkare hårdvara för att säkerställa att den kan hantera förvaltningsuppgift utan att involvera värddatorn eller kraschar från stress.

Ett annat skäl till att använda en frontprocessorn är att den möjliggör värd användaren att avlyssna dataöverföringar. Denna typ av avlyssning är etiskt och ljud, eftersom värd användaren typiskt bara letar efter data som kan äventyra networkâ € s säkerhet, affärshemligheter eller annan information som nätanvänd är inte tänkt att överföra. Alla data går igenom FEP, så det är unikt lämpad för denna uppgift.