Vad är Male graviditet?

December 19

I vissa arter av sjöliv, man graviditet vanligt. De manliga ruvar och födslar levande ungar istället för kvinnliga. Mänskliga hanar inte kan göra det, och medicinska risker för en manlig graviditet är extrema. Transpersoner kan bli gravid om fortplantningsorganen är kvar intakt. Ett vanligt fenomen är en sympatisk graviditet, där en man uppvisar alla symptom på graviditet tillsammans med sin blivande partner.

Sjöhästar och pipefish är kända för manliga graviditet. Efter en uppvaktning med sina monogama kompisar, de kvinnliga lägger sina ägg i en påse på hanens buk. Äggen är befruktat och stanna kvar i påsen tills ungarna är fullt utvecklade. Infant sjöhästar ser ut miniatyr vuxna och är helt oberoende vid födseln.

Män kan teoretiskt upprätthålla en graviditet inom abdominally, men den medicinska risken är hög. Moderkakan skulle fästa på organ och kan inte tas bort eller separeras, orsakar infektion, blödning, eller död. Hormoner som används för att stödja graviditeten skulle förmodligen orsaka allvarliga biverkningar i både far och barn.

Medan manliga graviditeten är osannolikt, kan män kunna mata ungarna. Manlig amning observeras hos individer med medicinska sjukdomar som involverar prolaktin, det hormon som ansvarar för mjölkproduktion. Vissa hjärtmediciner har resulterat i laktation, och hypofystumörer kan också producera denna biverkan.

Kvinnliga till man transpersoner har blivit gravid och fött samtidigt juridiskt leva som män. Detta är möjligt om de kvinnliga fortplantningsorganen är intakta och hormonbehandling avbryts. Bosatt i USA Thomas Beatie, vars fru Nancy är infertila, är kanske den mest kända. De Beaties har tre barn som tillkommit med donerade spermier att Thomas gestated. Forskare arbetar med att utveckla en manlig ägg från stamceller som skulle tillåta homosexuella par män att producera ett barn som är genetiskt deras, med hjälp av en graviditet surrogat.

Foster i Fetu är inte strikt en manlig graviditet, utan istället en parasitisk tvilling som blivit inkapslad i kroppen innan födseln. När separationen av ett ägg i enäggstvillingar går snett, antingen förenade tvillingar kommer att resultera eller en tvilling kommer att absorberas av den andra. Den icke-viabel massa kan förekomma i någon del av kroppen, vilket orsakar smärta och allvarliga problem om den växer. De flesta fall av foster i Fetu hittas medan barnet är fortfarande mycket ung.

Medan många män säger att de skulle bära en bebis för sin partner om de kunde, män med Couvade syndrom, som kallas sympatisk graviditet, känner de faktiskt är. De går upp i vikt, känner irriterad, och lider av illamående och sömnlöshet tillsammans med sina gravida partner. Smärta kan upplevas när den faktiska arbets börjar. En psykologisk förklaring flesta forskare gynnar är att män känner sig marginaliserade under sina partners graviditeter eller vill bespara dem en del av obehag.

  • Män upplever Couvade syndrom känner att de är faktiskt gravid.
  • Män kan teoretiskt upprätthålla en graviditet inom abdominally, men den medicinska risken är hög.