I kirurgi, vad är en Excision?

May 10

I operation, är termerna excision och punkt används ofta. Så ofta de kan anges, är de kanske oftare utförs. En excision är mycket enkelt hela avlägsnande av ett organ eller massa, såsom en tumör. Dessa jämförs med andra kirurgiska tekniker som resektion och biopsi.

Idén om excision kan anslutas till kirurgisk skärning, men itâ € s möjligt att skära något utan en skalpell. Faktum är att ett antal andra skärtekniker används ofta för att ta bort något. Laser, ljud, eller vissa former av elektricitet skulle kunna användas i stället för skarpa stålblåa instrument. Varje annat verktyg, inklusive skalpell kan bestämmas genom typ av kirurgi och / eller kirurgen föredrar.

En annan skillnad i moderna kirurgiska tekniker kan vara att en excision är minimalt invasiv. Till exempel skulle en blindtarms idag ske genom ett mindre snitt kallas en laparotomi. Tonsillectomies tenderar att inte ens kräver en yttre snitt och borttagning tonsillerna raka från munnen. Gallblåsan excision kan göras laparoscopically, genom ett mycket litet hål i kroppen som doesnâ € t kräver mycket mer än en söm för att stänga.

Denna mängd potentiella metoder för hur man kan närma sig en operation jämförs sedan med exakt vad som händer vid tiden operationen sker. Typiskt idén om fullständig massa eller fullständig borttagning organ är knuten direkt till definitionen av excision. Om bara partiellt avlägsnande av tumör eller organ planeras, som kan inträffa under den komplicerade Whipple förfarandet, detta är inte excising organ, även om vissa, som tolvfingertarmen, kunde helt censurerade. Istället är det mesta av vad som sker i en Whipple resektion av organ eller partiellt avlägsnande av dem.

Förstå skillnaden mellan excision och resektion kan vara avgörande. Om en person får veta att en operation kommer resekera en tumör, till exempel, en fråga som kan vara viktigt är: Varför inte skära den? Ibland tar bort en hel tumör ISNA € t möjligt, men patienter bör verkligen förstå innebörden av en kirurg att inte kunna helt ta bort något.

Den andra termen som får jämfört med punktskatter och resekera är biopsi. När en biopsi inträffar, är en liten mängd vävnad tas, och ofta därefter testats med avseende på art. Detta är mycket annorlunda än att antingen ta bort alla något eller del av något; itâ € s bara ta bort en liten mängd av något. Ändå beroende på typ av biopsi utförs och dess resultat, kan det också innebära att någon kunde behöva en excision eller resektion inom en snar framtid.

  • När en biopsi inträffar, är en liten mängd vävnad tas, och ofta därefter testats med avseende på art.
  • En excision är avlägsnande av ett organ som en lunga eller en massa som en tumör.
  • Dagens kirurgiska tekniker är så minimalt invasiva som möjligt.
  • Moles kan skäras ut från en person om läkarna tror lesionen är cancer.
  • En excision vanligen uppnås med hjälp av en skalpell.