Den Allure of Aktivt förvaltade börshandlade fonder

June 14

Den 25 mars 2008 Bear Stearns införde en aktivt förvaltad börshandlad fond (ETF): Aktuell Yield ETF (YYY). Som ödet skulle ha det, Bear Stearns var precis på väg att gå under, och när den gjorde det, gick den första aktivt förvaltad ETF med det. Profetiska? Kanske.

Under de tre år som gått sedan, har omkring två dussin aktivt förvaltade ETF: er träffade på gatan, med mycket lite kommersiell framgång. Ett antal företag, många av dem nya på ETF marknaden, har nyligen sökt tillstånd från US Securities and Exchange Commission att lansera börshandlade fonder som följer inga index. Dessa aktörer är PIMCO, Blackrock, Eaton Vance, T. Rowe Price, och Dreyfus.

Tala i breda generaliseringar, har aktivt förvaltade fonder funnits någon vän till den lilla investeraren. Deras dominans är fortfarande ett bevis på människors okunnighet om fakta och den enorma mängd pengar som spenderas på (ofta vilseledande) reklam och PR som ger investerare det felaktiga intrycket att köpa denna fond eller att fonden kommer att leda till omedelbar rikedom.

Medierna spelar ofta in i detta nonsens med splashy rubriker, som avser att sälja tidningskopior eller locka tittare, som lovar att avslöja vilka fonder eller chefer är för närvarande den bästa.

Ändå kan aktiv förvaltning vettigt - och det kan vara särskilt sant när några av de bästa aspekterna av aktiv förvaltning förs till ETF marknaden.

Vissa chefer faktiskt har förmågan att "slå marknaden" - de är bara få och långt mellan, och de ökade kostnaderna för aktiv förvaltning upphäva ofta alla eventuella fördelar dessa marknads-plåtslagare har.

Om dessa kostnader kan minimeras, och om du kan hitta en sådan chef, kan man hamnar framme. Aktiv förvaltning i ETF formulär kan också vara både effektivare och mer transparent än det är i fondform.

Och slutligen, med vissa typer av investeringar, såsom råvaror och eventuellt obligationer, aktiv förvaltning får helt enkelt göra bättre känsla i vissa fall.