Vem är Huckleberry Finn?

November 4

Huckleberry Finn är kanske en av de mest identifierbara tecken i amerikansk litteratur. Han är först infördes som en stödjande karaktär i Mark Twains 1876 roman Tom Sawyers äventyr, men tar den ledande rollen i 1884 romanen The Adventures of Huckleberry Finn. Denna andra arbeten har firats som en roman av exceptionell glans, särskilt i sin kommentar till slaveri. Det är också ansetts kontroversiell i sitt språkbruk, och vissa hävdar att undertexten i berättelsen förlöjligar, snarare än firar förslavad. Det har varit en bok som väcker kontrovers, och av böckerna som mest sannolikt att förbjudas i skolmiljö. Karaktären av Huckleberry Finn väcker lika debatt.

I Tom Sawyer, är Huckleberry Finn ung pojke som betraktas allmänt som Toms frestelsen att undvika arbete. Medan Tom höjs av sin moster i ett artigt sätt, är Huckleberry Finn en grov, olärd, "Wild Child" som frestar Tom ut i vildmarken av den naturliga världen. Tillsammans Huck och Tom hamnar nedsänkta lösa ett mysterium och upptäcka gömda skatter. Tom Sawyer är en barnbok än dess uppföljare Huckleberry Finn, men det är förvisso så att båda är kritiskt läsa.

Twains uppföljare är skriven i första person från Huck synvinkel. Det avviker klart nästan omedelbart från typiska barns biljettpris från Huck rytande om hur han inte bryr sig för att vara "civiliserade" av hans vaktmästare, änkan Douglas. Hans goda för ingenting, anländer alkoholiserad far vid denna punkt för att försöka få Huck tillbaka till lägga sina händer på skatten Huck fann i Tom Sawyer

Huck finner sig dragen till den svåra situationen för slaven, Jim, som ägs av änkan Douglas syster. Han råkar höra ett samtal om huruvida Jim borde säljas och bestämmer sig för att hjälpa Jim fly norrut. Huck styr Jim och själv South stället på Mississippifloden. Resan Huck tar med Jim innebär många möten med olika färgstarka karaktärer, alla bakgrund för Huck att wrack sitt samvete och vax vältalig på vilken typ av slaveri, till ett värde av en person med färg och människors rättigheter vara fri. På ett sätt, Huck s "civilisation" försök med änkan, och hans desperata behov av att fly för att vara sin egen person är som en avlägsen spegel av den mycket svårare belägenhet Jim.

Medan mitten av romanen kan ses som en kraftfull kritik av slaveri och ett argument som alla människor förtjänar frihet, är oroande, förvirrande slutet av romanen och ofta driver kritiker galen. Tom Sawyer återinträder scenen, och både Tom och Huck beslutar att förslava Jim, låsa bort honom, så att slav fiskare inte kommer att fånga honom. Tyvärr på denna punkt, Tom vet att Jim faktiskt har befriats. Huck vilja att agera den del av enslaver är oroande och minskar sin totala effektivitet som en talesman för avskaffandet.

Kanske Twain tänkt att föreslå att den södra tänkesätt är så stark, det är omöjligt att ta en förkämpe hållning för länge. Alternativt kan Huck moraliska dilemma på Mississippifloden ses som ett skämt. I båda fallen är det inte svårt att förstå varför vissa människor hävdar att tonen i boken är öppet rasistiska.

The Adventures of Huckleberry Finn när den betraktas som en roman gör utgör ett viktigt första i amerikansk litteratur. Berättelsen, som sagt av Huck, berättas i slang (folkmun) språket i en fattig södra pojke, snarare än av en allvetande berättare i mer korrekt engelska. Eftersom boken är kontroversiell, är det kanske värt att läsa, så läsarna kan bilda sig en uppfattning om det relativa värdet av Twains ansträngning och på Huckleberry Finn själv.