Vad är Shenanigans?

April 8

Shenanigans är aktiviteter som är avsedda att vara busig och lekfull. Spratt och skämt, till exempel, är båda anses vara shenanigans. Denna term används också ibland för att hänvisa till bedrägliga verksamheter som orsakar skada, irritation, eller upprörd, och folk kan använda termen "inga busstreck" i betydelsen "inga konstigheter", vilket innebär att sådan verksamhet inte kommer att tolereras. Denna term är särskilt vanligt i USA, som kan vara dess ursprungsland, även om ingen är säker.

Detta ord har ursprung som skyms i dunkel. Ingen verkar kunna räkna ut var "ståhej" kommer från, och när folk började använda den. Innebörden av ordet är också ganska hal, eftersom den används i ett antal olika sätt, och det antogs som en slanguttryck har ytterligare grumlade dess innebörd. Märkligt nog folk sällan använda en singulär form av "busstreck." Tydligen en enda shenanigan är helt enkelt obefintliga.

I vissa samhällen, människor talar om "ståhej" i den mening som lek, särskilt barns lek och barns lekar. Andra människor använder termen med hänvisning till ofog, skämt, tomfoolery och allmänt roligt, beskriver lighthearted verksamheter som är avsedda att vara roligt för alla parter. Vissa barer och restauranger bär namnet "Shenanigans," förmodligen referera denna gemensamma användningen av ordet.

Shenanigans kan ha mer olycksbådande konsekvenser, dock. Vissa människor använder termen för att beskriva förtroende tricks och andra bedrägliga verksamheter som är kopplade mer med förseelser än roliga tider. Offren för dessa typer av busstreck kan generad, förödmjukad, eller skadade, och de riskerar att förlora pengar också. Vissa människor också använder termen för att prata om skumma politiska metoder, talar om "ståhej på röstningarna" eller hänvisar till tvivelaktiga metoder i politiska kampanjer och förvaltningar som ståhej i bemärkelsen trick.

I vissa regioner i USA, människor använder termen "kallar ståhej" för att prata om att ringa någon ut för tvivelaktiga verksamhet. Någon som misstänkte att han eller hon var bilked vid en bilverkstad, till exempel, skulle kunna säga "jag kallar ståhej," vilket tyder på att någon form av bedrägliga verksamhet eller förseelser kan inträffa. Praktiska jokrar kan också hitta tabellerna vände på dem av offer som kallar ståhej, sätta stopp för skämtet genom att ange att de har sett igenom den.

  • Busringningar är en typ av shenanigan som kan vara irriterande för offret.