Vad är mangan Kosttillskott?

April 10

Mangan tillskott vidtas för att öka nivåerna av mangan tas in genom kosten, antingen för att främja den allmänna hälsan eller att ta upp någon av ett antal särskilda villkor eller hälsoproblem. Lätt tillgängliga över disk, kan mangan kosttillskott köpas antingen som fristående kosttillskott eller som multivitaminer. De oftast tas oralt som tabletter eller kapslar, men injicerbara former av mangan kosttillskott är också tillgängliga och kan tas med hjälp av en läkare eller sjuksköterska.

Även mangan förekommer i många livsmedel och brist är väldigt ovanligt, många människor tar mangan kosttillskott för att öka dessa nivåer. Vissa tar mangan tillskott i ett försök att öka energi, för att minska i vikt eller att stimulera antioxidant aktivitet. Kosttillskott har också rekommenderat att behandla ett brett spektrum av förhållanden, inklusive skallighet, förvirring, dermatit, artrit och osteoporos, även om inga medicinska bevis stöder någon av dessa föreslagna behandlingar.

Normalt närvarande i kroppen i spårmängder, är mangan en viktig mineral för god hälsa. Cirka 20 milligram (mg) av mangan är vanligen närvarande i den mänskliga kroppen, med de högsta koncentrationerna i pankreas, lever, njurar och ben. Det spelar en roll i ämnesomsättningen och har en effekt på blodsockernivåer och bodyâ € s användning av fett och kolhydrater. Mangan påverkar också tillväxten och bildandet av ben och bindväv samt bodyâ € s förmåga att absorbera kalcium. Andra processer som är beroende av mangan inkluderar sjukdomsresistens, sköldkörtelfunktion och återhämtning från muskulära skador.

Mat källor för mangan inkluderar spannmål, hela korn, torr frukt, ärtor, bönor och gröna bladgrönsaker. Endast spår nivåer av mineralet krävs för god hälsa, så det finns ingen rekommenderat dagligt intag (RDI). Vårdpersonal allmänhet överens om att 2 till 5 mg är tillräckligt för de flesta vuxna.

Inga fall av mangan brist har rapporterats hos människa, även om vissa spekulerar att mineralnivåer kan bidra till ett antal medicinska tillstånd. Effekter av mangan-brist har observerats hos vissa djur, dock, och symptom inkluderar försämrad eller felaktig tillväxt, felaktig skelettbildning, minskad tolerans mot glukos, reproduktiv dysfunktion, muskelproblem och nedsatt förmåga att metabolisera kolhydrater. Mineral brist djur observerades också att vara mer mottagliga för epilepsi och diabetes.

Vid högre doser, blir toxiciteten ett bekymmer. Även farliga nivåer oftast inhaleras som en damm, de flesta experter är överens om att mangan kosttillskott inte bör tas på över 11 mg dagligen. Med tiden alltför höga halter av mineralet skulle kunna resultera i ett tillstånd som liknar Parkinsonâ € s sjukdom.

  • Vita bönor, som innehåller mangan.
  • Bananer innehåller mangan.
  • Lockigt endive, som innehåller mangan.
  • Mangan kosttillskott används ibland för att behandla skallighet.
  • Det finns många olika sätt att få mangan, inklusive att ta tillskott.
  • Gröna ärter är en bra källa till mangan.