Gör Katter och hundar får cancer?

February 22

Cancer i husdjur som katter och hundar är ganska vanligt. Hundar tenderar att utveckla cancer i ungefär samma takt som människor gör, medan katter diagnostiseras något mindre frekvent. Tyvärr, är cancer dödsorsaken för ca 50% av alla husdjur på tio år.

Några vanliga indikatorer för cancer i husdjur är symptom som ihållande eller växande svullnader på kroppen, sår som vägrar läka, en minskad aptit, viktminskning, eller konstant trötthet. Även om dessa symtom kan också vara tecken på andra villkor, alla är oroande, och kräver en resa till veterinären.

Det finns många sorter av cancer i katter, hundar och andra husdjur. Bröstcancer kan vara vanliga i kvinnliga katter och hundar, men chanserna att utveckla det kan minskas drastiskt genom att spaying djuret vid ung ålder. Cancer i munnen är ett vanligt tillstånd hos hundar, men inte så mycket i katter. Lymfom är en vanligt förekommande typ av cancer, och kan ibland behandlas med kemoterapi. Abdominal och bentumörer kan också förekomma ofta.

Cancer hos sällskapsdjur diagnostiseras i samma metoder som cancer hos människor är: typiskt, genom röntgen, blodprov, fysiska tecken, och viktigast av allt, en biopsi, som är borttagandet av en bit vävnad från kroppen som tros att vara cancerogena. För behandling, veterinärer använda tekniker såsom strålning, kemoterapi, kirurgi, och andra metoder. En kombination av flera olika behandlingar används ofta.

Som regel finns det ingen typisk utfall för behandling av cancer hos husdjur. Som hos människor, den tidigare diagnosen, desto större är chansen för fullständig återhämtning. Med vissa cancerformer, kan djuret kunna leva ett relativt friskt liv under många månader, även om cancern inte kan behandlas. Med andra, då smärtsamma cancerformer utvecklas och kan inte behandlas, kan euthanization vara nödvändig. I sådana fall kommer djuret vara avslappnad med ett lugnande medel, och ägaren kommer att ha möjlighet att säga adjö.

För närvarande finns det många veterinär program som har att behandla och bota cancer hos husdjur. De hoppas att hitta ett botemedel inom de närmaste 10 till 20 år, som sedan kan leda till ett botemedel för cancer hos människor.

  • Hundar är diagnosen cancer i ungefär samma takt som människor.
  • Vissa djur cancer är smittsam.
  • En veterinär kan använda strålning, kemoterapi, kirurgi, eller andra metoder för att behandla ett husdjur cancer.
  • En veterinär kan diagnostisera cancer med blodprov och andra förfaranden.
  • Även katter utvecklar cancer, gör de det mindre ofta än människor.