Hur kan jag Observera Mikroskopiska djur?

March 12

Mikroskopiska djur är fascinerande i sin mångfald och finns överallt omkring oss - i vatten, i jord, i livsmedel och på våra kroppar. Observation mikroskopiska djur innebär att veta var man ska leta efter dem och någon form av förstoring för att göra dem tydligt. Vanligtvis är ett mikroskop krävs, men i vissa fall en stark hand lins kan avslöja en hel del.

En av de bästa platserna att leta efter mikroskopiska djur är en förorenad sötvatten damm. Genom att ta prover från olika delar av dammen, kan den fulla utbud av mikroskopiska invånare ses. Mikroorganismer behöver en källa till mat, så i stället för öppet vatten, de bästa platserna att leta är i botten av dammen bland grus, lera och detritus som ruttnande löv, och bland vegetation som vattenväxter och alger. Det är en bra idé att ta prover från både soliga och skuggiga områden. En burk eller bägare fäst en lång pinne är användbart för att nå svåråtkomliga ställen.

Ett mycket bekvämt sätt att observera mikroskopiska djur hemma eller i laboratoriet är att göra en hö infusion. En lämplig behållare, såsom en syltburk, är fylld med damm vatten sedan en liten mängd av hö eller torkat gräs tillsättes. Det får stå på en plats med en rimlig mängd dagsljus och under de följande dagarna och veckorna, kommer en mängd olika mikroorganismer visas. Dessa kan observeras genom att ta små prover av vattnet med hjälp av en pipett och tittar provet genom ett mikroskop. Prover från olika platser - nära ytan, nedtill och runt ruttnande hö - kommer att avslöja olika organismer.

Bland de många typer av mikroskopiska organismer som kan hittas i dammen vatten eller hö infusioner är protozoer, hjuldjur, daphnia och tardigrader - även känd som vatten björnar. Protozoer är encelliga organismer som vanligtvis frisimmande; strängt taget är de inte klassas som riktiga djur, men de kan oberoende rörelse och betraktas ofta som sådana. Hjuldjur, även om det mesta ungefär lika stor som protozoer, är flercelliga djur och har en väl synlig inre struktur. Tardigrades finns i nästan varje miljö där vatten är närvarande, även om det bara intermittent, och har fyra par ben. Daphnia, eller vattenloppor, är relativt komplexa vattenlevande organismer, med synliga inre organ, sammansatta ögon och ett cirkulationssystemet.

Andra bra källor till mikroskopiska djur är jord och mossor. Dessa innehåller många protozoer och hjuldjur, liksom nematoder, tardigrader och små leddjur såsom kvalster, som, även om bara synlig för blotta ögat, kräver förstoring för att följas i detalj. Även torkade upp pölar och andra till synes osannolika platser kan hysa intressanta mikroskopiskt liv. Många mikroorganismer kan gå in i ett vilande tillstånd att överleva ogästvänliga förhållanden, och kommer att bli aktiv igen när omständigheterna är mer gynnsamma. Ofta tillsätta vatten - regnvatten istället för kranvatten - till ett torrt prov och lämnar det för ett par dagar kommer att avslöja en mängd mikroskopiska djur.

Pond vattenprover och hö infusioner bör helst hållas i ett område med massor av dagsljus och syresatt dagligen genom att luft blåses in i dem med en pipett. Om vattnet behöver fyllas på, bör regnvatten eller damm vatten användas. Kranvatten innehåller normalt spår av klor, som kan vara skadliga för mikroorganismer.

För visning med ett mikroskop, ta ett litet prov med användning av en pipett och placera en droppe på ett objektglas. Placera ett täckglas över det genom att sänka den på i en vinkel för att undvika att droppa luftbubblor. Mikroskop kommer att ha tre eller fyra objektiv ger olika förstoringar, exempelvis 30, 100, 200 och 400 gånger. Det är bäst att börja med den lägsta förstoringen sedan zooma in på områden av intresse.

Större mikroskopiska djur, såsom kvalster, kan bäst ses vid lägre förstoringar. Protozoer och hjuldjur kan ses i detalj på 100-200 gånger förstoring. Eftersom de flesta av dessa mikroorganismer är transparenta, kan inre detaljer bäst ses genom justering av membranet på mikroskopet för att maximera kontrasten.

  • Tre paramecia ses i mikroskop.
  • Mossor, sånt växer mellan dessa kullerstenar, är hem för många mikroskopiska djur.
  • Kollar små prover av dammen vattnet genom ett mikroskop kommer ofta avslöja mikroskopiska organismer.