Vad är en Virtual Microscope?

August 4

En virtuell mikroskop är en svit av programvara och datakomponenter som gör det möjligt för användare att få tillgång verkliga, arkiverade bilder via Internet och att utforska dem på sin dator som om du använder en riktig mikroskop. Det är en användbar forskning, undervisning och lärande verktyg men begränsas av storleken på bibliotek av lagrade bilder och svårigheten att göra de tredimensionella bilderna sett genom en faktisk stereomikroskop. Den virtuella karaktären av bilderna tillåter användare att manipulera och utforska bilder med hjälp av sin dator på ett sätt som en grundläggande mikroskop kan dock inte.

Beroende på den avsedda användningen, kan en virtuell mikroskop vara en enkel intuitivt gränssnitt med ett litet bibliotek med bilder som används som barn interaktiv övning för att lära dem grunderna i mikroskopi, eller det kan vara ett omfattande interaktivt verktyg med fullständig simulerad funktionalitet av flera typer av verkliga mikroskop som drar på en mycket stor databas med bilder. Den ena karakteristiska delas av alla typer av virtuella mikroskop är att de är alla datorsimuleringar av de funktioner och möjligheter i en riktig mikroskop. Vissa kan vara fritt tillgängliga för allmänheten medan andra kan vara tillgänglig endast för dem med auktoriserad åtkomst vid känsliga forskning eller teknisk bevisning som samlats in i brottsbekämpande syfte.

En databas med bilder är grunden för alla virtuella mikroskop, och ett sådant system är begränsad genom storleken på dess bild bibliotek. Faktiska bilder tagna med kameror och riktiga mikroskop omvandlas till extremt högupplösta digitala filer och lagras i en databas där de kan nås av användare av virtuella mikroskopet. Funktionerna för en eller flera typer av mikroskop simuleras genom mjukvara, så att användarna kan manipulera och studiebilder på samma sätt som de skulle kunna om att studera ett prov med en riktig mikroskop.

Utvecklingen av virtuella mikroskop är ett viktigt framsteg i undervisningen eftersom det gör att många fler studenter att använda sig av mikroskopiska bilder utan behov av fysiska instrument, som många institutioner annars inte kunde åstadkomma utan att köpa ett större antal dyra faktiska instrument. Istället för att köpa ytterligare mikroskop och tillhandahålla anläggningar för deras användning, kan ett universitet tillåta elever att helt enkelt ladda ner och installera den virtuella mikroskopet programvara på sina datorer. Genom att tillhandahålla online bildbibliotek, gör det också många fler studenter och forskare än normalt skulle ha tillgång till att använda sig av uppgifterna.