Vad är skillnaden mellan apor och apor?

November 8

Medan båda tillhör Primate familjen, apor och apor är tydligt skiljer sig från varandra. Miljoner år sedan, familjära förfäder till båda grupperna var identiska, men evolutionen lett till splittring inom familjen. De är både fysiskt och evolutionärt separat, med tydliga skillnader uppenbara mellan dem.

Primater är uppdelade i två grupper, halvapor och anthropoids. Den prosimian gruppen ingår lemurer och tarsiers, och anses vara den mer primitiva gruppen. Anthropoids är vidare indelade i tre grupper: apor, apor, och hominids, inklusive människor.

Apan undergruppen innehåller över 200 olika arter av apor, bland babianer, tamariner, makaker och Capuchins. Det är också indelad i geografiska grupper, med apor för gammal värld lever Afrika och Asien, samt Nya världens apor som lever i hela Central- och Sydamerika. Apor är också uppdelat, men tillsammans storleksmässigt. Gorillor, schimpanser, dvärgschimpanser och orangutanger kallas "större apor" på grund av sin stora kroppsstorlek, medan Gibbons och Siamangs ofta kallas "mindre apor."

Även om båda apor och apor dela vissa fysiska funktioner, t.ex. framåtriktade ögon och flexibla lemmar, det finns flera fysiska skillnader mellan de två grupperna. Inga apa arter besitter en svans, medan apor gör. Apor är mycket mer vana vid liv i träden än apor, och använda sin svans som en femte del. Dessutom apor inte kan använda sina armar för att svänga mellan grenar, som apor kan. Att ha en svans gör apor är särskilt anpassade för livet i trädtopparna, medan apor verkar ha utvecklats för att leva bekvämt på marken eller i träden.

Med undantag för gibbon, apor är betydligt större än apor. De har breda ryggar och armar som är längre än benen. De flesta apor har kistor som en längre än de är breda, och har en arm längd är lika med eller kortare än benen.

De största skillnaderna mellan dessa primater tros ligga i underrättelsenivåer. Apor är mycket mer lika de primitiva halvapor i hjärnkapacitet och kapacitet. Apor är närmare sina mänskliga motsvarigheter, kunna lära former teckenspråk, använda verktyg, och visnings problemlösning färdigheter. Man tror att apor, speciellt schimpanser, gorillor och orangutans, är mycket mer lika människor än de är till apor. Vissa apa arter bära en 98% genetisk match med människor, medan apor är betydligt mindre liknande.

Apor och apor är klart olika, trots gemensam terminologi ofta använder orden som utbytbara. En sak både andel dock gemensamt, är en hög nivå av endangerment och extinktionsenheter hot. Dessa djur har överlevt i miljontals år och genom betydande hot mot sin omgivning. Människor som vill hjälpa till att skydda dem bör kontakta en ansedd bevarande byrå och fråga om deras insatser för att förhindra skador från görs till våra närmaste djur kusiner.

  • Apor har svansar och är mindre än apor.
  • Apor är bredare i bröstet och dela genetiska likheter till människor.
  • Det finns över 200 olika arter av apor.
  • Två arter av Schimpanser är i Greater Ape familjen.
  • Nya världens apor lever i hela Central- och Sydamerika.