Vad är Teknik roadmapping?

June 13

Teknik roadmapping är ett samarbete förutseende process som söker samla synpunkter från olika experter för att skapa en bästa gissning av en utvecklings tidslinje för en viss teknik. Teknik färdplaner tenderar att se mellan några år och ett par decennier in i framtiden. Utöver detta blir förutsägelse mycket dimmig och spekulativa. Teknik roadmapping är en process vanligen utförs av konsulter till stora företag som är intresserade av framtidens teknik i sin marknadsnisch.

Vissa tekniker kan vara för dyrt att genomföra så snart de är tänkt, men kommer att ge en avkastning på investeringen när kostnaden för de underliggande material eller tillverkningsprocesser sjunker under en kritisk gräns. Till exempel, tillverkarna av datorchips inse att så småningom använda fotolitografi att skapa integrerade kretsar kommer att nå en punkt om avtagande avkastning, varefter det skulle vara klokt att ha alternativa planer på plats för att göra bättre marker. Vissa teknikroadmapping projekt försöker göra just det, undersöker alternativ för chiptillverkning inklusive DNA computing, 3D computing, kvantberäkning, nanoteknik, och liknande.

Teknik roadmapping är en intuitiv fras vilket i princip innebär "corporation-sponsrade futurism". Teknikplaner förväntas bli något strikt och kvantitativ karaktär, kombinera tidigare trender med kvalificerade gissningar om kapitalkostnader för att fastställa forsknings- och utvecklings hinder och möjligheter för en viss teknik eller teknik ansökan. Teknik roadmapping frågar inte bara hur svårt det skulle vara att utveckla en ny teknik, men vad utvecklingsväg bör vidtas och inom vilken kontext tekniken kan uppstå. En spinoff av en teknik roadmapping projekt kan vara en produkt färdplan, som fokuserar på en specifik produkt och utmaningarna i att tillverka den och rulla ut den.

Teknik roadmapping har tillämpats på läkemedel, flyg-, tillverkning, nanoteknik, kraftproduktion, elektronik och många andra områden. Ingen teknik roadmapping insats någonsin kommer att bli 100% korrekt, men många företag anser att dessa färdplaner för att vara bättre än ingenting och spenderar miljoner på att utveckla dem.