Vad är Parfym?

"Parfymer" är en term som används i parfym affärer att beskriva verksamheten för produktion och försäljning av parfymer eller konsten att skapa parfymer. Historien om parfym sträcker sig tillbaka i århundraden, och historiker tror att mesopotamierna var den första civilisationen att starta parfymer genom rökelse.

Parfymer gå igenom en invecklad process som kallas destillation. Destillation ingår kokning och renande vätska och kondense dess ångor. Under destillationsprocessen, de ingredienser som används för att göra parfymen är krossad, placeras i kokande vatten, och kondenserades. Det tar vanligtvis en betydande mängd av ingredienser för att producera en liten mängd av kondenserad olja, varför parfymer är ofta dyra.

Efter destillation, är parfymen namnges beroende på styrkan av doften. Eau de parfum är namnet på parfymer som är mer koncentrerad och starkare i doft. Parfymer som är mindre koncentrerade kallas eau de toilette.

De mest starkt koncentrerade parfymoljor är essentiella oljor och är för starka för att användas direkt på huden. Eteriska oljor är mer volatila och doftande än parfymer och produceras genom ångdestillation. Oljorna kan endast användas på huden om utspädd med en annan olja, såsom jojoba.

I parfymer är dofter också klassificeras i arom grupperingar. De mest framträdande grupperingar inkluderar blommor, gröna, chypre, orientaliska, tobaaco och aldehydics. Parfymer innehåller tre toner, eller dofter, som benämns toppnoterna, mitten anteckningar och basnoter.

Toppnoten beskriver det första intrycket av doften efter itâ € s appliceras på huden. Hjärtnoter hänvisar till doft som avger upp till 30 minuter efter applicering. Basnoter beskriva lukten efter att parfymen har varit på huden längre än en halvtimme.

Ett brett urval av ingredienser kan användas när man skapar parfymer, men det finns vissa ingredienser som är mer allmänt används. Ofta använda ingredienser i parfymer inkluderar frukt, blommor, oljor, skog, hartser, och växter. Rosen är den vanligaste ingrediens som används i parfymer.

Parfym är en kombination av intuitiv konst och vetenskap. Individer som är involverade i parfymeri måste förstå de vetenskapliga komplexiteten i att skapa parfym samt kreativitet behövs för att producera parfym. Konsten och vetenskapen av parfymer har funnits i århundraden och kommer sannolikt att fortsätta.

  • En parfymör måste ha en talangluktsystemet.
  • En flaska parfym.

Relaterade artiklar