Vad är en dubbel kajak?

November 26

En dubbel kajak är en typ av båt avsedd att användas av två personer. Kajaken är lång och smal för att förbättra fart genom vattnet, och paddlare framdrivnings båten framåt kommer antingen sitta inne i båten eller på toppen av däcket på båten, beroende på kajakens utformning. En dubbel kajak är oftast lite längre än en enda kajak avsedd för en person, och stabiliteten i båten beror på balansen och samordning av paddlare. Den specifika utformningen av denna typ av fartyg varierar beroende på det avsedda ändamålet.

En kajak har vanligtvis en cockpit där paddlaren kommer att sitta, men en dubbel kajak kommer att ha två sittbrunnar för att rymma två paddlare. Vissa typer av kajaker, såsom touring kajaker, kommer att kräva de paddlare att sitta inne i cockpit med sina lägre kroppar dolda inuti. Andra konstruktioner låta paddlare sitta på toppen av däcket i en gjuten cockpit; dessa typer av båtar används vanligen för nybörjare kayakers, rekreations paddlare och fiskare som vill ha mer mobilitet under i båten. Kajaker som tillåter paddlarna att sitta på toppen av båten är vanligtvis lite bredare än andra modeller för extra stabilitet.

Manövrera dubbel kajak tar lite samordning mellan de två paddlare. Touring kajaker har ofta ett roder som används för styrning i hård sjö, och drivs av en serie pedaler placerade i cockpiten på paddlaren på baksidan av båten. Denna paddlaren är därför i första hand ansvarig för att styra fartyget, särskilt genom grov vatten. Personen paddla i fören, eller framför, av båten är i första hand ansvarig för uteffekt för att driva båten framåt. Paddlare i en dubbel kajak kan samordna sina paddeltag för optimal effekt samt att förhindra paddlar kolliderar.

Som är fallet med andra typer av kajaker kommer längden och bredden på den dubbel kajak variera i enlighet med det avsedda ändamålet. Fritidsbåtar är generellt kortare och bredare för stabilitet, medan touring kajaker tenderar att vara längre och tunnare för att göra högre hastigheter möjliga. Smalare kajaker tenderar att vara mindre stabil i sidled, så paddlare måste erfaren nog att hålla båten i balans. Ibland kajaker är kortare för manövrerbarhet snarare än hastighet; Detta är vanligt bland forsbåtar.