Vilka är Origins av frasen "kasta ut barnet med badvattnet"?

May 12

Frasen "kasta ut barnet med badvattnet" verkar vara tyskt ursprung, och det i huvudsak innebär att bra inte ska kasseras tillsammans med det dåliga pga ouppmärksamhet eller brådska. Innan man får en mental bild av flygande spädbarn och smutsiga badvattnet, bör det tilläggas att denna term alltid användes som en metafor för att föreslå att man inte ska tävla till förhastade beslut, inte att föräldrar faktiskt skulle kasta sitt barn ut.

Ingen är riktigt säker på när tyskarna började säga att man inte ska kasta ut barnet med badvattnet, utan av 1600-talet, termen var vanligt nog för att det ska refereras av astronomen Johannes Kepler på ett sätt som antydde att han antas att hans läsare visste vad han talade om. Från Tyskland, sprida slang term till Frankrike, och sedan in i England. Genom 1853, var Thomas Carlyle nämna behovet av att undvika gungade ut barnet med badvattnet, och han refererade också det faktum att ordspråket var av tyskt ursprung.

Man kan rimligen undra hur det är att folk ens kunde föreställa sig att någon kunde kasta ut barnet med badvattnet av misstag. Förklaringen till detta begrepp ligger i det faktum att européerna badade sällan efter medeltiden, för en mängd olika skäl; många människor, till exempel, trodde att bada var ohälsosamt, och undvek det utom vid sällsynta tillfällen. När folk gjorde bada, fyllde de ett stort badkar med vatten värms på spisen, och hela familjen turades använder den, med den äldsta går först.

Vid tiden småbarn nådde badkaret, vattnet skulle vara ljummet och ganska smutsiga, tack vare de tidigare badande. Man kan lätt föreställa sig ett spädbarn glider ner i vattnet och blir skymd av den leriga dysterhet, men eftersom någon måste vara närvarande för att bada barnet, är det osannolikt att barnet skulle ha glidit helt under ytan, eller att någon skulle ha dumpat ut barnet vid tömning av badkaret, eftersom de flesta människor att hålla reda på placeringen av sina spädbarn. Bilden av gungade grumliga innehållet i badet utan att dra ut barnet först skulle ha varit övertygande för européer som lever i denna tid, även om det aldrig hänt.

Denna slanguttryck refererar tanken att förhastade beslut ibland kan resultera i katastrofala följder. Ibland är det nödvändigt att ta en paus för att hitta de goda och de dåliga i en situation innan ett val om vad du ska göra; med andra ord, ta barnet ur badkaret så att du inte slänga honom eller henne.

  • Frasen "kasta ut barnet med badvattnet" innebär inte att någon skulle kasta en baby efter badet.