Vad är mellanörat Effusion?

December 22

Mellanörat utgjutning är ett tillstånd där tjock, klibbig vätska ansamlas i den mellersta delen av örat, och det är också känd som otitis media med utgjutning (OME) eller i vardagligt tal som vätska i mellanörat. Även om detta villkor inte orsakas av förekomsten av bakterier eller infektion, kan senare anfall med en öroninfektion gör individen mer benägen att mellanörat utgjutning. Den vätska uppbyggd i samband med mellanörat utgjutning är faktiskt ett resultat av blockeringar i örontrumpeten.

Vätska i mellanörat kan vara resultatet av flera källor. Blockeringar i örontrumpeten, de små rör som ansluter öronen på baksidan av halsen och möjliggör vätska dränering och luft tryckutjämning, är den vanligaste orsaken till mellanörat utgjutning. När örontrumpeten blir igensatt eller svullna, är den normala dränering av vätska i mellanörat hindras.

Mellanörat utgjutning är oftast inte smärtsamt och inte producerar tydliga sjukdomssymptom, men det finns några tecken som man bör titta på. Individer som klagar på partiell hörselnedsättning eller en känsla av tryck i örat kan uppleva effekterna av mellanörat utgjutning. Särskilt när det gäller små barn, kanske förekomsten av ÖK gå obemärkt tills en läkare utför ett öra undersökning.

Även örontrumpeten blockeringar och mellanörat utgjutning kan hända vem som helst när som helst, verkar tillståndet vara vanligare under vintern eller våren, tider då luftburna föroreningar är ofta på sina toppnivåer. Villkoret tenderar också att påverka små barn, ålder 2 eller yngre, oftare än äldre barn och vuxna. Den allmänt accepterade medicinsk förklaring till detta är det faktum att yngre barn har örontrumpeten och immunförsvar som inte är färdigutvecklade än. De örontrumpeten är mindre, mer flexibel och lättare blockerad, och barnets immunförsvar har inte mognat tillräckligt för att avvärja många av de sjukdomar som äldre barn och vuxna sällan drabbas.

De vanligaste orsakerna till örontrumpeten blockeringar och den resulterande mellanörat utgjutning inkluderar rök och andra irriterande ämnen, allergiska reaktioner mot luftburna allergener och luftvägsinfektion. Förutom luftburna orsaker och infektion, kan örontrumpeten blockering också vara ett resultat av plötsliga förändringar i lufttrycket, t.ex. under start och landning i ett flygplan. Det kan också orsakas av trycket påträffades vid dykning eller andra faktorer.

  • Även om det inte smärtsamt, kan mellanörat utgjutning orsaka en känsla av tryck i örat.
  • De med respiratoriska allergier kan löpa en ökad risk för mellanörat utgjutning.
  • Mellanörat utgjutning är ett tillstånd då tjock, klibbig vätska utvecklas i mellanörat.
  • Örontrumpeten blockeringar kan uppstå från tryckförändringar under en flygning.
  • Öroninflammation kan göra människor mer mottagliga för mellanörat utgjutning.