Vad är en Vacuum Sander?

En vakuum slipmaskin, som ibland kallas en dammfri slipmaskin, är en typ av makt sander som är utrustad med en vakuumslang. Sliphuvudet har små hål som samlar damm, skräp och paint marker medan du sand, hålla dem ur luften och på marken. Vakuum slipmaskiner används oftast i gips applikationer och auto plåtslagerier, som båda skapar stora mängder damm som kan skapa andningsproblem och andra hälsoproblem om exponeringen är långvarig. Du kan välja en vakuumslipmaskin i små billiga versioner för hemmet hobby, eller en kraftfull centraldammsugare för stora kommersiella verksamhet.

Vakuum slipmaskiner kan indelas i två kategorier: bärbara och centrala. Bärbara enheter finns på de flesta större järnaffärer och bråte leverans butiker. De består av slipytan, som typiskt är cirkulära men kan vara linjärt samt. Den slipmaskin är fäst till en vakuumslang, som därefter binder till en standard våt / torrdammsugare. Dammet dras in i slangen och filtrerades antingen genom en hink vatten, eller genom en särskild filterpåse avsedd att fånga fina partiklar och damm.

Centraldammsugare sander heter drivs av en kraftfull central motor, med flera långa slangar dirigeras till olika arbetsstationer. Detta gör att många tekniker för att sand samtidigt. Dessa enheter kräver professionell installation, vilket kan vara något dyrt i början. Dock kommer kostnaden kompenseras av arbetsmarknaden sparas i ren upp tid över utrustningens livslängd. För stora applikationer, kan minskningen av skadliga luftföroreningar vara betydande nog för att motivera den ursprungliga utgiften.

Båda typerna av slipmaskiner är tillgängliga med slipskivor av olika slipkorn för olika tillämpningar. Förlängnings handtag är tillval på många sorter, så att du kan sand svåråtkomliga ställen såsom tak. Du kan välja mellan en orbital eller linjärt sliphuvud, och vissa modeller har en variabel hastighetsinställning.

Det finns flera fördelar med att använda en vakuum slipmaskin. Mängden damm som ackumuleras i luften och på de omgivande ytorna är signifikant minskad. Detta snabbar upp städning och gör luftrenaren för arbetstagare. Vakuum slipmaskiner kan också spara pengar på sandpapper. Genom att ta bort överskott av damm, stannar slipskivan grit fria under en längre tidsperiod.

Även om vissa vakuum slipmaskiner främjas som "dammfritt," ingen slipmaskin bort alla damm från luften. Även om föroreningar minskat kraftigt, är de inte elimineras helt. Därför skulle det ändå vara klokt att bära en mask, speciellt när slipning något med kända hälsorisker som bly färg. Som med alla elverktyg, alltid följa tillverkarens anvisningar noga, och aldrig använda någon utrustning som är skadad.

  • En ansiktsmask skall bäras när slipning.
  • Många entreprenörer använder vakuum slipmaskiner vid efterbehandling gips.

Relaterade artiklar