Vad är en fribärande bro?

May 23

En fribärande brygga konstrueras med användning utliggare, som är horisontella strukturer som stöds endast vid ena änden. Med rätt material och teknik, kan en stålfackverks fribärande bro span (460 m) en bra bit över 1.500 meter. Denna typ av bro har använts för fotgängare, tåg och motorfordon. Utliggare är särskilt användbara för spänner en vattenväg utan dividera det med flod bryggor.

Ingenjör Heinrich Gerber byggde den första fribärande bron 1867. Han hade uppfunnit gångjärnsbalk bara ett år tidigare. Med denna nya uppfinning, var Gerber kunna förlänga utliggare och bygga en bro som var tillräckligt lång för att korsa Germanyâ € s floden Main.

Som av 2010, håller Quebec Bridge i Kanada rekordet för den längsta enda fribärande spann. Den enkla fribärande bron är (549 m) 1.800 meter lång. I Skottland är Forth Bridge annan berömd fribärande bro. Tillverkad av stål, använder Forth Bridge balanserade utliggare på flod bryggor och på land för att göra en kombinerad span (1.006 m) 3.300 fot.

Utliggare måste vara fast förankrade på en sida för att hålla upp den nödvändiga vikten på fristående sidan och undvika skjuvspänning. Ett vanligt exempel på en liten fribärande är en trampolin. Ena sidan är ordentligt fäst i marken så att den andra sidan kan hålla en persona € s tyngd svävande över vattnet. Utliggare måste motstå spänningen i de övre stöden och kompression i den nedre.

Ibland finns en lucka eller vattenväg för bred för att överbryggas av en fribärande på varje sida. I det här fallet är en balk bro eller fackverksbron placeras ofta mellan armarna på de två utliggare, ansluta dem till en bro. Denna typ av brygga är känd som ett suspenderat span bro.

En balanserad fribärande är en annan teknik för att spänna över långa sträckor. I denna situation, ingenjörer konstruerar en pir i mitten av floden. De förankra sedan två utliggare på piren, var och vänd i motsatt riktning från den andra. Dessa utliggare eller ankararmar, träffa andra utliggare förankrade i marken eller annan brygga för att skapa en hel bro.

Det första steget i att bygga en fribärande bro är att bygga och koppla armarna till stranden. River kajer för balanserade utliggare bör inte byggas förrän utliggare som berör marken är avslutade. Om en balk bro eller fackverksbron är nödvändigt, kan det inte tillsättas förrän utliggare är redo. Balken Bron byggs ofta off-site och sänks med en kran på plats.

  • En fribärande bro kan användas för gående, tåg och motorfordon.
  • Forth Bridge i Skottland är en berömd fribärande bro.