Vad är hjärnstammen?

February 18

Hjärnstammen är den lägsta delen av hjärnan och är ett strukturellt fortsättning av ryggmärgen. Det är den äldsta delen av hjärnan, strukturellt analoga med delar som finns i hjärnan hos alla ryggradsdjur, skenbart även de allra äldsta ryggradsdjur, såsom jawless fisk, Haikouichthys, vars fossil är daterade till 530 miljoner år sedan. Området omfattar bakhjäman och mellanhjärnan, två av de tre stora regioner som neuralröret särskiljer in under embryogenes. Det tredje området differentierar in i resten av hjärnan.

Förmodligen det mest primitiva delen av hjärnan, utan också bland det mest väsentliga, hjärnstammen reglerar främst autonoma funktioner tillsammans med delar av det centrala nervsystemet utanför hjärnan. Dessa funktioner inkluderar hjärt kontroll (hjärtrytm och blodtryck), smärtkänslighet kontroll, vakenhet, andningskontroll (andning), och, mest allmänt medvetande - även detta ord är notoriskt hala att definiera. Om denna region är skadad, är död sannolik, medan om en del av hjärnbarken (yttre skikt) av hjärnan skadas, till exempel, är överlevnad mycket troligare.

Förutom att reglera de mest grundläggande funktionerna i livet, spelar hjärnstammen rollen som ett slags neuroanatomiska växel men resten av hjärnan, eftersom all information som passerar in och ut ur hjärnan måste passera genom den. Dess tredje viktig roll är att fungera som kärnan i de kranialnerver, nerver som kommer från hjärnan snarare än ryggmärgen, eftersom de flesta nerver gör. Människan har 12 kranialnerver, som tjänar de motoriska och sensoriska system i huvud och hals.

Komponenter i området inkluderar förlängda märgen, hjärnbryggan, och mitthjärnan. Den förlängda märgen innehåller hjärnregioner som styr andningen, hjärtat, svälja, kräkningar och avföring. Den hjärt center i medulla, specifikt är vad som kontrollerar hjärtat. Den förlängda är den lägsta delen av stammen, och precis ovanför den är hjärnbryggan, som är den karakteristiska utbuktning i hjärnstammen. Dess viktigaste roll är att förmedla sensorisk information mellan lillhjärnan och storhjärnan (huvuddelen av hjärnan), hjälper till att reglera andningen, och kontrollera upphetsning - inte i den sexuella bemärkelse, men i betydelsen av ett djur sova eller att vara vaken, att vara lugn eller upprörd.

  • Hjärnstammen ligger vid basen av hjärnan.
  • Betydande skador på hjärnstammen kan leda till dödsfall eller svår funktionsnedsättning.