Vilka är de olika typerna av HDMI Anslutningar?

November 12

HDMI kontakter används för High Definition Multimedia Interface systemet. Detta är en digital metod för att överföra ljud och visuell information. Det finns fyra huvudmodeller av kontakt, men bara tre är vanligt förekommande. Den HDMI-kontakten är helt enkelt kontakten i slutet av en HDMI-kabel. Som med USB-system på datorer, pluggar helt enkelt in till och drar sig ur uttagen utan att någon låsanordning eller klipp.

Typ A HDMI kontakter är de vanligaste kontakterna och ofta kallas bara standardkontakt. Det är kontakten och uttaget kombination finns på de flesta HD-anslutningar och, om inte en tillverkare anger annat, en "HDMI-anslutning" är vanligtvis typ A. Kontakten har 19 stift.

Typ B HDMI anslutningarna är något större än typ A och har 29 i stället för 19 stift. De extra stift tillåter en "dual link DVI" anslutning som bär mer information och betyder typ kontakter B kan bära dubbelt video detalj av typ A. Eftersom det inte finns någon aktuell efterfrågan på sådana detaljer, typ B-kontakter är inte i allmänt bruk.

Typ C HDMI kontakterna är mycket lik typ A, med samma 19-stifts set-up. Skillnaden är att kontakten är mindre, mäter 0,09 tum x 0,41 i (2.42mm x 10.42mm) jämfört med 0,18 i x .55 i (4.45mm x 13.9mm). Detta är utformad för att användas främst med bärbara enheter som inte har så mycket utrymme för uttag. En speciell kabel kan användas för att konvertera mellan typ C och typ A: samt justera storleken, rättar det faktum att den elektriska uppbyggnaden av stiften är något annorlunda i de två typerna av kontaktdon.

Typ D HDMI kontakter är en ännu mindre version av typ A och typ C-kontakter, återigen med 19 stift. Dessa kontakter är .11 tum x 0,25 i (2,8 mm x 6,4 mm). Detta innebär att förutom att vara mindre, är en typ D-kontakt en annan form, som är "lite grövre" än de relativt plana typ A och typ C-kontakter. Skillnaderna i storlek och form mellan de olika typerna liknar skillnaderna mellan en vanlig USB-kontakt och en mikro-USB-kontakt.

Det finns också planer på att utveckla en ny, för närvarande icke namn, typ av HDMI-kontakt. Detta skulle likna en typ A-kontakt, men skulle ändras så att den för att låsa fast i sockeln, hindrar det från att knuffas ut om en kabel av misstag dras eller knuffade. Planen är att den nya anslutningen skulle vara bakåtkompatibla och därmed fungerar med alla existerande typ A uttag.

  • Används i de flesta moderna HDTV, är de högupplösta video-enheter anslutna via HDMI-kablar.
  • En HDMI kabel.