Vem är Euripides?

November 13

Euripides var en grekisk tragedianen och poet som tyvärr inte fick många lovord under sin livstid, även om han nu vördas som en av de största klassiska grekiska författare. Under sitt liv skrev han nästan 100 pjäser, varav 18 överlever in i modern tid, och många av dessa pjäser fortsätta att utföras på teatrar världen över. Arbetet med Euripides är lätt tillgänglig i många bibliotek och bokhandlar i en mängd olika översättningar, för människor som inte läser antik grekiska.

Inte mycket är känt om Euripides. Han föddes omkring 480 f.Kr., och han dog i 406 BCE. Under sin livstid hade han två hustrur, Melito och Choirile, och de flesta konton är överens om att han hade minst tre söner och möjligen en dotter också. Hans arbete och samtida bevis tyder på att Euripides föddes i en förmögen och inflytelserik familj, och han säkert skavde mot grekiska religiösa övertygelser, ifrågasätter den roll som gudarna och syftet med livet på jorden.

Arbetet med Euripides är djupt kritisk till det grekiska samhället, mänskliga känslor, och traditionella grekiska religiösa övertygelser. Denna revolutionerande och ibland stötande innehåll förklarar förmodligen varför Euripides inte vördades under hans livstid. I själva verket, Euripides var ofta ändan av skämt, med komiska dramatiker som Aristofanes inklusive honom som en återkommande figur i sina pjäser.

Pjäserna av Euripides var ganska tydlig, med ett radikalt avsteg från traditionell grekisk drama. Många av hans pjäser presenterade starka kvinnliga karaktärer, tillsammans med intelligenta slavar, vilket var ganska ovanligt. Innehållet i hans arbete var också ofta djupt filosofiska och inåtvänd, hantera mänskliga känslor på ett sätt som andra dramatiker inte hade gjort. Arbetet med Euripides ingår också bitande kommentarer om sociala frågor och atenska samhället, och det låter som om han var ganska besvikna med det samhälle han levde i.

Några av de mer välkända verk av Euripides inkluderar Medea, Electra, Backanterna, Den trojanska Kvinnor, Orestes, Herakles och Hippolytos. Denna befälhavare Attic tragedi måste ha imponerade någon, eftersom hans arbete har uthärdat där arbetet av andra gjorde inte. Det faktum att människor fortsätter att läsa, utföra, och diskutera verk Euripides illustrerar övertygande naturen av hans arbete, eftersom många människor fortsätter att finna det tillgängliga och engagerande tusentals år efter att det skrevs.

  • Man tror att de flesta av Euripides 'verk premiär i den antika grekiska stadsstaten Aten.
  • Moderna översättningar av Euripides arbete finns på de flesta bokhandlar.