Järn: Essential Element för energi och röda blodkroppar

November 5

Järn är ett essentiellt spårämne, vilket innebär en hälsosam kost måste innehålla detta näringsämne. Kostkällor av järn är riklig, även vegetariska källor för detta järn är svårare att ta till sig.

Järn finns naturligt i växt- och djurliv. En mycket viktig mineral för allmänt välbefinnande och energi, är järn det väsentligt inslag i hemoglobinmolekylen, som bär syret i varje röda blodkroppar. Det fungerar också i myoglobin, en molekyl som levererar syre till musklerna.

Järn finns i höga mängder i levern och rött kött. Vegetabiliska källor inkluderar gröna bladgrönsaker, nötter och frön. Järn är särskilt rikligt i pumpa och solrosfrön, russin och katrinplommon, och vetegroddar och kli.

För att öka upptaget av järn från dina livsmedel, tillsätt citronsaft eller vinäger eller ta vitamin C. Undvik te och kolsyrat vatten. Kom också ihåg att vegetabiliska järn livsmedel, såsom spenat och fullkornsprodukter (som är höga i en som heter kemisk fytat), har en lägre absorptionshastighet än nötkött, till exempel, som har järnet bundna i protein vävnaderna. En låg-protein diet kommer också att minska utnyttjandet av järn.

Den genomsnittliga barn eller kvinna behöver 15-20 mg järn per dag, och män behöver bara ca 10 mg eller mindre. Gravida och ammande kvinnor behöver ca 50-60 mg per dag. Skaffa så mycket järn från kosten som möjligt är den bästa kursen. En liten mängd järn (5-10 mg per dag) är i allmänhet säkert att ta i tillägg form, beroende på din kost och individuella behov. Du kan också behöva ta mer järn om du upplever kraftig blodförlust - att hjälpa din kropp återuppbygga röda blodkroppar.

Även järn är oerhört viktigt för växande barn och alla kvinnor i menstruerande år, kan det vara giftiga i män samt hos kvinnor som inte har regelbundna menstruationer. Vissa forskare tror att för mycket järn ökar risken för hjärtsjukdomar och vissa infektioner. Komplettering och kost järn bör bestämmas utifrån individuella kropp behöver.