Vad är Olibanum?

August 11

En populär rökelse ingrediens är olibanum en kryddig, balsamisk harts. Även känd som rökelse, det är producerad av Boswellia träd. Används i homeopatisk medicin är olibanum också en ingrediens i läkemedel, och i flera varianter av parfym.

Som ett naturläkemedel hartset används för matsmältningen, frisk hud, och andra användningsområden. Ayurvedisk indisk medicin kräver olibanum vid behandling av sår, artrit, kvinnliga hormonell obalans, och rensning. Denna användning är känd som "dhoopan." Många indier bränner också rökelse i sina hem varje dag för att främja god hälsa. En psykoaktiv drog, kan rök från rökelse hjälpa till att lindra ångest och depression.

Vetenskapliga undersökningar hartset tyder på att det kan ha många medicinska användningsområden. Dessa inkluderar behandling av kroniska inflammatoriska sjukdomar, såsom ulcerös kolit, Crohns sjukdom, och osteoartrit. Andra sjukdomar rökelse kan vara till hjälp för att lindra innefattar astma, levercancer, reumatoid artrit, melanom, ulcerös kolit, och hjärntumörer.

Burning olibanum rökelse hjälper stöta bort myggor. På grund av denna egenskap, många använder hartset för att skydda sig själva och sina familjer från West Nile-virus, malaria, denguefeber och andra myggburna sjukdomar. Helt ätbara då rent, kan hartset även tuggas som ett gummi.

Eterisk olja gjord av olibanum används ofta i religiösa riter. Christian, judiska och islamiska anhängare använder oljan för att smörja nyfödda och välsigna andra anhängare. Dess doft representerar livet för många olika sekter. Hartset också mals till ett pulver ämne som kallas Kohl av egyptierna. De fodrade sina ögon med denna dramatiska, mörka pulver.

Fyra huvudtyper av Boswellia träd används för att skörda rökelse; varje typ producerar en annan klass av harts på grund av mark- och klimatförhållanden. Ogenomskinlig hartser anses vara av högre kvalitet än tydligare typer. Andra faktorer som avgör betyget för produkten är ålder, storlek, färg, doft, och renhet.

För skörd frankincense är härdiga Boswellia trädet kapas och blödde. Som hartset tränger ut ur trädet, hårdnar den till vad som kallas tårar. Träden kan producera harts när de är åtta till tio års ålder, och tappas för harts 2-3 gånger per år. På grund av överanvändning, är befolkningen i dessa träd minskar.

Olibanum har ett stort användningshistoria. Handlas i Nordafrika och den arabiska halvön i tusentals år, var det också används av bibliska karaktärer, såsom Magi, kung Tutankhamons Egyptens och frank korsfarare. Den förlorade staden Ubar, som ligger på Rökelse Road, kanske har också varit ett centrum för frankincense handeln.

  • Olibanum rökelse kan brännas för att stöta bort myggor.
  • Olibanum harts mals till ett finkornig substans som kallas Kohl, som gamla egyptierna brukade rada sina ögon.
  • Olibanum kan användas för att behandla symtomen vid ulcerös kolit, som inkluderar magont och uppblåsthet.
  • Myggor kan tillbaka av brinnande olibanum.
  • Kristna och muslimska anhängare får använda olibanum att smörja nyfödda.