Vad är en Multiband mottagare?

September 10

En flerbandsmottagare är en radio med kapacitet för att ta emot ett brett spektrum av radiofrekvenser. Vanliga typer är skannrar, kortvåg radioapparater och skinka radiosändtagare. De flesta är utformade för att ta emot sändningar som täcker endast en begränsad del av radiofrekvensspektrumet, medan andra är kapabla att ta in de flesta våglängder.

En multiband scanner är en flerbandsmottagare utformad för att övervaka de radiofrekvenser som används av polis, brand, räddningspersonal, fartyg och flygplan. Bärbara och stationära skannrar kan anpassas för att ta emot vissa kanaler eller kan tillåtas för att söka efter den närmaste aktiva bandet. Dessa scanners kan ta emot radiosändningar 24 timmar om dygnet.

En kortvågsradio är en specialiserad flerbandsmottagare utformad för att plocka upp endast de stationer som sänder över ett specifikt frekvensområde. Vissa modeller kan endast utformad för att ta emot kortvåg sändningar från närliggande stationer. De flesta är utrustade för att ta emot sju band, som ger tillgång till globala kortvåg sändningar. Shortwave mottagning påverkas av såväl tidpunkten för dagen och av atmosfäriska förhållanden. Alla stationer är inte tillgängliga 24 timmar om dygnet.

En amatörradio är en specialiserad flerbandsmottagare. Den kan ta emot på samma band reserverade som skannrar och kortvåg-mottagare. Medan andra flerbands radioapparater har bara förmågan att ta emot, möjliggör en amatörradio en licensierad operatör att överföra också. Transmissioner är möjliga endast på dedikerade band bestäms i lag. Mottagning varierar beroende på atmosfäriska förhållanden och den tid på året.

Medan en flerbandsmottagare är oftast utformade för att ta in endast kortvåg eller skinka, vissa har förmågan att täcka större delen av sändningsspektrum. Förutom kortvåg, nödläge, flyg och marina band kan en multiband radio också kunna plocka upp AM och FM-radiostationer och ljuddelen av TV-sändningar. Utsedda akuta radioapparater för hemmabruk brukar polis- och brandband, två eller tre regionala kortvåg band och lokala AM och FM-stationer.

En flerbandsmottagare kan antingen vara portabel eller monteras på ett skrivbord eller bord. Bärbara flerbands skannrar och kortvåg radioapparater är ofta små nog att vara handhållen, och drivs av interna batterier. Deras utbud av mottagningen är ofta begränsad. En stationär multiband radio mer permanent installerat och är ansluten till ett eluttag i en vägg. Denna typ av flerbandsmottagare är mer kraftfull och har bättre mottagning av avlägsna stationer.

Flerbands radioapparater är oftast utrustade med teleskopantenner som glider ner eller fälla ihop när mottagaren inte används. Installera en mer sofistikerad antenn kan ofta förbättra mottagningen.