Vad är skillnaden mellan en spaljé och en Arbor?

May 14

Som "hardscape" element i en trädgård eller park, både en spaljé och en berså är permanenta arkitektoniska strukturer som stöder klätterväxter och ger skugga eller avskildhet. Men en spaljé sitter oftast mot en vägg som en enda, platt, genombruten yta som en förlängning av ett staket. En berså liknar en täckt uteplats eller pergola. Det är som ett uterum med minst fyra kolumner som stöder en öppen tak crossbraces, gitter, eller duk.

Beroende på din trädgård behov, kan en spaljé eller en berså lägga till några visuella mångfald med en annars platt gräsmatta eller rätlinjig häck. Vanligtvis kommer ett landskap designer väljer en spaljé att lägga höjd till väggar, öka privatliv, separata olika delar av trädgården med en distans som är genomsläpplig för luft och ljus, eller specifikt för att stödja en vinstock som inte kan växa upprätt på egen hand.

En spaljé ser ut som en dekorativt staket: några inriktade inlägg förenas med fackverk eller andra tvärstycken. Det kan bifoga till en befintlig struktur eller självständigt monteras med en hällde cement bas. Spaljéer av trä, såsom teak eller cederträ, kommer naturligtvis vädret och ser mer organiskt integrerade med resten av ditt landskap. För dem som vill ha en mer färgglad finish, polyvinyl och metall erbjuda en annan möjlig material. Även om en spaljé kan ta över platsen för en vägg, häck, staket eller träd, de flesta människor väljer att odla en klättrande växt som en ros, kamelia, eller kaprifol.

En axel, å andra sidan, tar upp tre dimensioner och vanligen spänner över ett större område. Människor använder hållare, som ibland kallas pergolor, för att täcka en asfalterad gångväg med en rad integrerade bågar, tak en utomhus bostadsyta som en uteplats eller däck, eller ramar en sittgrupp, såsom en bänk eller swing. Denna massiva struktur har mer avancerade vertikala stöd, så kallade pelargångar, att hålla upp ett tak av galler, lameller, eller till och med infällbar duk.

Inte bara en berså lägga till en samlingspunkt för en vanlig bakgård, men det ger de inomhus utanför genom att ge tätare skugga utan att offra luftcirkulation. Vissa växter kräver ett starkt stödsystem som inte kommer att böja sig under vrida vinstockar, såsom blåregn, druvor och jasmin. Dessa rejäl växter så småningom kommer att växa till en tjock tak av doftande blommor och fluttery blad. Mindre hållare kan omfatta en porchless farstun, kort trappa eller fågelbad, för att underlätta övergången mellan olika delar av din egendom.

  • Jasmine växer bäst på en spaljé eller en berså.