Vad är en Split Pin?

June 13

En saxpinnen är en enkel fästanordning allmänhet tillverkade av mjuk, formbar metall som används för att låsa låga delar vridmoment på plats. Den saxpinnen består typiskt av en platt, rund eller halv runda stift böjd dubbel med en uttalad ögla vid den slutna änden. Efter en del har införts, är stiftet ledas genom ett hål i axeln och en eller båda sina "ben" böjde tillbaka så att den inte lossnar när slingan på den slutna änden stoppar det från att falla genom hålet. Om delen måste avlägsnas, är de böjda tappbenen helt enkelt rätas ut och saxsprinten avlägsnades.

Sprintar är bland de billigaste och mest använda låsning fästelement för låg hastighet, låga spänningsdelar. De kan finnas i en myriad av applikationer från bromsskiv lås på tunga fordon till pappersdocka och plysch leksak lederna. Även känd som sprintar, dessa fästen finns i en mängd storlekar och mönster inklusive raka pinnar, fjäderstift och hammare lås stift. Det finns också olika tvärsnitt profiler tillgängliga såsom runda, platta eller halvrund. Saxpinnen finns även med olika slut profiler inklusive koniska ändar, mitra ändar och utökade nätadaptrar stift som alla är anpassade till specifika användningsområden.

En del av skönheten i att använda sprintar som fästelement är deras enkelhet. När den del som skall låsas är på plats, trycks stiftet genom en intilliggande låshål till slutet slingan eller öglan stannar det kommer i någon ytterligare. En eller båda benen böjs sedan tillbaka för att stoppa tappen från att lossna och därigenom effektivt förhindra delen från att lämna sitt hus eller kommer utanför axeln. Det finns vissa saxpinnen utformningar, såsom fjädertappen, som är lite mer sofistikerad men. Dessa stift har fjäder stålkonstruktion och en "mage" profil i ett av benen som låser runt utsidan av runda axlar.

En av de välkända användningar av saxpinnen är låsmekanismen för kronmuttrarna vanligen används på bil hubbar. Dessa lätta nötter låser naven på plats och utövar en lämplig mängd vridmoment på hjullagren. De har en serie av upphöjda flikar längs deras övre kanter påminner om slott tinnar. Axeltappen har ett hål borrat genom det, och när muttern dras åt med rätt moment, är sprinten in genom hålet mellan flikarna på muttern. Ändarna böjs sedan bakåt för att låsa stiftet och förhindra kronmuttern lossnar.

Material som används i saxpinnen tillverkning tenderar att vara mjuka, formbara metaller såsom aluminium, brons, mässing, och mjukt stål. Detta ger en enkel böjning av benen vid låsning av tappen på plats. Tyvärr innebär det också benen kommer bara överleva böjs en eller två gånger innan de bryter ut. Av denna anledning bör sprintar bara användas en gång och sedan kastas; Detta är helt acceptabelt när man överväger den låga kostnaden för dessa mångsidiga små fästen.