Vad är glutenfri choklad?

December 2

Glutenfria choklad är en typ av chokladkonfekt framställd på ett sätt som säkerställer att gluten och vete är inte närvarande i den slutliga produkten. Detta är vanligtvis ett förberett choklad som en chokladkaka, och inte rå choklad avsedd för användning i bakning. Dessa typer av godsaker är beredda att se till att någon med födoämnesallergier som inkluderar vete och gluten kommer att kunna äta choklad utan att lida en reaktion. Glutenfri choklad måste förberedas utan vete eller gluten ingår i snack själva, och är oftast görs i en fabrik eller plats som också är fri från gluten.

Ibland också märkt "vete fri," glutenfri choklad är speciellt gjord och avsedd för personer som har födoämnesallergier involverar vete och gluten. Gluten produceras i ett antal olika sätt genom olika livsmedelsprodukter, typiskt sådana som innefattar vete eller liknande anläggningar. Det är ett protein sammansatt som bildas när vissa delar av ett korn bryts upp och kombineras, ofta med tillsats av vatten för att producera en substans som är klibbig och elastisk. Detta är ganska viktigt i produktionen av många typer av bröd och andra produkter; det finns många människor med en födoämnesallergi mot gluten, dock, och så produkter såsom glutenfri choklad ger ett alternativ för dessa individer.

Glutenfria choklad framställs typiskt genom att säkerställa att vete och liknande produkter som inte används i framställningen av chokladen. Detta är främst en angelägenhet med chokladkakor och andra former av bearbetad choklad, även om vissa choklad chips för bakning kan också innehålla gluten eller vete på grund av produktionsmetoder. Alternativa ingredienser används för emulgeringsmedel och bindemedel i dessa typer av konfekt, vanligen soja eller sojamjölk. Glutenfri choklad normalt indikerar en brist på vete eller gluten på förpackningen, men miljöhänsyn också bör övervägas.

Många typer av glutenfri choklad fortfarande tillverkas i fabriker eller miljöer där andra livsmedel som innehåller gluten eller vete produceras. Detta innebär att vete och gluten kan införas till produkten utan att vara en faktisk ingrediens i produkten. Personer med födoämnesallergier kan ofta ha en allergisk reaktion på även små mängder av ett allergen, kan så miljöexponering för vete och gluten minska fördelarna med glutenfri choklad. Förpackningen för en chokladkaka eller liknande pralin kommer vanligtvis ange om produkten är gjord kring andra livsmedel som innehåller vete eller gluten.

  • Carob används ofta som ett glutenfritt alternativ till choklad i recept.
  • Kvadrater av glutenfri choklad.