Vad är en Kilt?

November 19

En kilt är en knälång unbifurcated plagg som är nära förknippad med Skottland och skotsk kultur, även om liknande plagg bärs i andra delar av Storbritannien och världen i allmänhet. En klassisk kilt är lätt att identifiera sig med sin tartan, även känd som pläd, mönster och djupa veck. I Skottland är kilt behandlas som formella slitage för män, även om män kan bära dem på mer avslappnade tillfällen också. Under 1990-talet, olika moderna anpassningar av kilt, såsom Utilikilt, började uppstå, popularisera detta plagg för en bredare publik.

Historien av kilt är ganska komplex. Det kan hjälpa till att börja med pläd, ett plagg som traditionellt var virad runt midjan och kastas över axeln av kelterna. Med tiden Celtic samhällen utvecklat sina egna stilar och moden för att bära dessa plagg. Veckade plagg också bärs av andra nordeuropeiska kulturer, förmodligen för att de hjälpte bärare hålla värmen i dåligt väder.

Ordet "kilt" betyder "att stoppa kläder upp runt kroppen", och det var exakt hur tidigt kiltar var slitna. Den moderna formen av kilt uppstod kring 1700-talet, som en omlott veckad plagg som spände på, i stället för att bältade och stoppade. Denna kilt var mycket lättare att hantera än tidigare varianter, och det blev snabbt populär.

År 1746, kung George II faktiskt förbjöd bärandet av kilt, tillsammans med andra traditionella aspekter av Highland klänning, i ett försök att kontrollera de upproriska skotska stammarna. Som ofta händer när något är förbjudet, förbudet faktiskt populariserade kilt, och många människor börjar att bära kilt i solidaritet med de skotska stammar, eller som ett tecken på uppror. Vid tiden förbudet avslutades 1782, hade kilt blivit nära förknippad med skotsk kultur och kulturarv.

Full Highland klänning inkluderar en kilt, en sporran eller påse, och ett sortiment av andra poster inklusive särskild slang, en typ av kniv som kallas en sgian dubh, en formell skjorta och en jacka. Många människor skapa sina egna varianter för komfort och stil, men när kilten bärs som ett enhetligt, kan vissa restriktioner tillämpas. Vissa militära brigader inkluderar kilt i sina formella uniformer, och kiltar är också bärs av bagpipers. Kiltar kan ses på bröllop, arbetsplatsen, sportevenemang, och parader, tillsammans med många andra platser.

Denna Yahoo författaren avböjer att kommentera ämnet underkläder och kiltar.

  • Kiltar har en lång historia i Skottland.
  • En kilt är traditionell klädsel i de skotska högländerna.