Vad är Uncombable Hair syndrom?

May 19

Många föräldrar kämpar med sina barns synes uncombable eller ostyrigt hår, men det är verkligen en sällsynt genetisk sjukdom som gör vissa barns hår helt unbrushable. Uncombable Hair syndrom, även känd som Pili trianguli et canaliculi, orsakar ett lidande hår att växa ut i burrigt fläckar som inte kan lägga platt på hårbotten. Partiell skallighet kan också vara associerade med detta villkor, eftersom enskilda hårstrån inte kan förankras ordentligt.

Uncombable Hair syndrom upptäcktes först av franska forskare i början av 1970-talet, men det var så sällsynt att färre än 60 fall hade rapporterats av de sena 1990-talet. Ett kännetecken för UHS inspirerade annat namn för tillståndet: Spun glas hår. Barn med Uncombable Hår syndrom producerar i allmänhet mycket fina blonda eller halmfärgade hårstrån som har utseendet av känsliga spunna glastrådar.

Den grundläggande orsaken till Uncombable Hair syndrom kan lättare förstås genom att studera dess andra namn, Pili trianguli et canaliculi. Håret (pili) växer ut från follikeln i ett grovt triangelformad axel, vilket får den att vikas och krypa oregelbundet. Under mikroskopisk undersökning, kan en kanal ses körs längden av varje hår. Resultatet är en scalpful av untameable blont hår som går lätt sönder och kan inte vara kemiskt avslappnad eller rätas.

Det för närvarande finns inget känt botemedel för Uncombable hår syndrom, till stor del på grund av sin genetiska karaktär. Många barn lider av villkoret gradvis växa ur det genom tonåren, men några har varit kända för att ha några uncombable fläckar i tidig vuxen ålder. Ibland formen på hårstrået förändras när barnet åldrar och det blir mer hanterbar. Färgen och hårtyp kan också förändras över tiden, tar på sig en mörkare nyans och tjockare konsistens.

De som lider av Uncombable Hair syndrom kan känna sig mycket självmedveten om sitt utseende, så att föräldrar kan behöva experimentera med olika hårprodukter såsom biotin ta itu med några av de frågor hår management. Vissa barn kan ha onaturligt uncombable hår, men detta är inte samma sak som sant Uncombable Hår syndrom. Minst 50 procent av ett barns hår måste påverkas av den triangulära och räfflad hårstrået tillväxt för att diagnostiseras som Uncombable Hair syndrom eller Pili trianguli et canaliculi.