Vilka är de olika typerna av SI skada?

April 25

En SI skada är en skada på sakroiliakaleden i ländryggen. Sacroiliacaleden fungerar tillsammans med korsbenet, ryggraden och bäckenet. Det finns olika typer av SI skador som alla kan vara mycket smärtsamt. Läkare kan enkelt diagnostisera och behandla detta tillstånd efter att ta reda på vad som orsakade den ursprungliga skadan.

Den vanligaste typen av SI skada är från trauma till skinkorna och nedre delen av ryggen till exempel från ett fall eller direkt slag. Idrottare får ofta SI skador från stötar eller repetitiva rörelser när du spelar kontaktsporter som fotboll och brottning. Trauma och stressfrakturer från ond huggande i en trafikolycka skulle också orsaka en skada på nedre SI området.

Gravida kvinnor kan också utveckla SI skador under förlossningen. Detta händer eftersom under graviditeten, det bodyâ € s hormoner går in i övertid och slappna av mjukdelar och leder. När vävnaden försvagas, lederna i nedre delen av ryggen flytta runt mer än normalt vilket leder till ryggont. Med tiden kan friktionen från den lösa ryggen och bäckenleder orsaka skada på sakroiliakaleden.

SI skada kan också uppstå om en person har en avvikelse i sakroiliakaleden och korsbenet. Ibland ben och leder som håller korsbenet inte passar ihop ordentligt och skapar extra press på sakroiliakaleden. Andra defekter såsom att ha degenerativ spinal artrit eller med ett ben längre eller kortare än den andra kan också orsaka sacroiliacaleden dysfunktion. Personen kan också ha bäckensmärta när benet ben är inte samma längd.

När en person har en SI skada, det finns vissa symtom som han eller hon kan uppleva. Vanliga tecken är ischias eller ryggsmärtor i nedre delen av ryggen och skinkorna, oftast på ena sidan. Vissa människor kan också ha ljumske smärta som strålar in i låren. Andra symtom är domningar och stickningar i fötter eller vader samt sveda i ländryggen. För att avgöra hur omfattande skadan är, skulle en person behöver se en ortoped ryggrad specialist.

Ortopeden skulle sannolikt göra en fysisk undersökning och röntgen för att fastställa omfattningen av SI skada. Om repetitiva rörelser från sport eller arbetsverksamhet orsakat skadan, kan patienten behöva fysiska begränsningar tills skadan har läkt. De flesta läkare behandlar SI ryggmärgsskador konservativt med sjukgymnastik, anti-inflammatorisk medicin, och varma / heta kompresser. En annan metod för behandling är steroidinjektioner och som en sista utväg, kan läkare rekommenderar operation.

  • De vanligaste SI skador är från fall eller direkta slag.
  • En röntgen av bäckenet, som visar sakroiliakaleden.
  • En gravid kvinna kan utveckla en SI skada under förlossningen.
  • Sjukgymnastik är ett viktigt steg i att behandla sacroiliitis.