Vad är en produktdesignspecifikation?

March 5

En produktdesign specifikation som en samling av uttalanden som beskriver de nödvändiga delarna i ett projekt ska utformas. Detta kan innefatta fysiska detaljer, såsom storlek, vikt, eller färg, men kan också innefatta funktionella detaljer, såsom de arbetsuppgifter en produkt måste kunna utföra eller behoven måste uppfylla. Sådana specifikationer är ett kritiskt första steg i produktutvecklingsprocessen.

Ofta, ett antal människor bidrar till en produktdesignspecifikationerna. Vanliga specifikation utveckling gruppmedlemmar innefattar individer från projektledning, upphandling, teknik, grafisk design, och produktionen. Medlemmar av informationsteknik, verksamhet, säkerhet, och fraktavdelningar också kan vara inblandade i en del fall. Om produkten utvecklas för en kund, medlemmar av kunden team, eventuellt från försäljning, marknadsföring och kundservice avdelningar, kan delta.

När man utvecklar en produktdesign specifikation, laget oftast sysslar med två huvudfrågor: funktionalitet och utseende. När man överväger funktionalitet, måste laget sammanställa en detaljerad lista över verksamheter produkten måste utföra. Till exempel, om en kund frågar efter ett nytt showroom display för att sälja köksluckor, kommer laget måste veta vilka beslut konsumenten kommer att behöva göra för att välja skåp. Detta kan inkludera att välja en dörr stil, en hårdvarustil, en yta, och andra alternativ såsom full-låda diabilder och trim bitar. Specifikationerna ska innehålla en förteckning över dessa beslut så att konstruktörerna kan hitta ett sätt att ta itu med varje.

Funktionaliteten övervägande innehåller också användbarhet i en verklig situation. I skåpet exempel skulle produktdesignspecifikationen laget behöver veta detaljer om den miljö där displayen kommer att placeras. Framför allt kommer de behöver veta den högsta tillåtna storleken på enheten. De måste också överväga den genomsnittliga höjden för shopper, så att de inte designar funktionella element som den genomsnittliga shopper inte lätt kan se eller nå. De måste också fundera på var de färdiga skärmar kommer att lagras, hur de kommer att skickas till enskilda utställningslokaler, och vem som kommer att sammanföra dem, eftersom dessa faktorer avgör hur displayen är konstruerad.

Utseende är den andra stora delen av en produktdesign specifikation. Detta kan inkludera grafiska element, såsom några logotyper eller livsstils skott som bör införlivas. Produkt budget är normalt också en faktor, eftersom det kommer att avgöra vilka typer av material kan användas. Utseende kan också inkludera den övergripande känslan av verket.

Fortsätter med exemplet med köksskåp displayen, kommer gruppen anser att priset punkten för produkten. Om skåpen själva är på en nybörjar prisläge bör displayen inte ser alltför avancerade, eller kunderna uppfattar att produkten är inte för dem. Om skåpen är high-end, måste displayen vara också, eller kunderna uppfattar att produkten inte är värdefullt.

  • Ingenjörer Upphandlings spelar ofta en nyckelroll i ett produktdesignspecifikationerna.