Vad är en meningocele?

November 3

Meningocele är en form av ryggmärgsbråck, en relativt vanlig missbildning. Denna medfött tillstånd drabbar hjärnhinnorna, eller membranen som omger ryggmärgen. Det finns en onormal öppning i ryggen genom vilken mening bula igenom och bildar en säck. Meningocele är vanligtvis mindre allvarliga än andra former av ryggmärgsbråck, och patienterna brukar kunna fungera väl. Nästan alla patienter med denna missbildning behöver en typ av operation som kallas en meningocele reparation för att förhindra ytterligare skador.

Ryggmärgsbråck inträffar under de första fyra veckorna av fosterutvecklingen. Många kvinnor inte bekräfta sina graviditeter innan missbildning redan har bildats. Vanligtvis är en ultraljudsundersökning som utförs när kvinnan är 18 till 20 veckor gravid och missbildning kan upptäckas vid den tidpunkten. Läkaren kommer inte att kunna avgöra om felet är meningocele eller en allvarligare form av ryggmärgsbråck tills barnet är fött.

Med myelomeningocele, den allvarligaste typen av ryggmärgsbråck, är ryggmärgen och nerverna utsatta och skadade. Detta kan ofta leda till förlamning och andra utvecklingsproblem. Meningocele inte utsätta ryggmärgen och nerverna inte skadas, särskilt om en meningocele reparation utförs omgående. Ryggmärgen är ofta bundna; emellertid, vilket innebär att det är onormalt fäst på spinalkanalen, vilket orsakar nervskador som barnet blir äldre. En bunden ryggmärgen kan repareras med kirurgi.

I motsats till myelomeningocele, kommer barn med meningocele vanligtvis undvika förlamning och behålla benet funktion. De är mindre benägna att uppleva fysiska utvecklingsproblem, såsom urinblåsa och tarm inkontinens, som är mindre vanligt med denna missbildning.

En meningocele reparation kommer vanligtvis att krävas inom 24 till 48 timmar efter barnets födelse, som normalt kommer att uppstå genom kejsarsnitt för att förhindra att området blir mer skadad. Den snabbhet med denna operation är nödvändig för att förhindra infektioner i öppnandet av ryggen. Även om detta förfarande inte kan fixa fel, kommer det att förhindra nerverna och ryggmärgen blir skadad eftersom barnet växer.

Först kommer kirurgen reparera säck som mening bildas när den trycks genom öppningen i ryggen. Om barnet har hydrocefalus, som är överflödig vätska i hjärnan, kommer en shunt placeras för att dränera denna vätska. Detta tillstånd bedöms med magnetresonanstester. Barn med en bunden ryggmärgen måste ha kotorna släppt. När reparationerna görs, kommer kirurgen stänga öppningen i barnets rygg.

Föräldrar bör förvänta deras barn att kräva minst två veckors återhämtning tid inne på sjukhuset. En vårdteamet måste regelbundet övervaka patienten att observera hur bra han kan fungera efter operationen. Patienten kommer sannolikt att kräva fysisk, tal och arbetsterapi som han växer.

  • En diagnos av meningocele kommer sannolikt att resultera i en födelse av C-sektionen.
  • Meningocele vanligtvis upptäckas på ett ultraljud görs när en kvinna är 18 till 20 veckor gravid.
  • En perinatologist ofta laddad med montering av vårdteam för mor och barn i händelse av en högrisk födelse, t ex vid meningocele.
  • Hjärnhinnorna är lager av skydd som bildas av en uppsättning en membran som omger och stödjer ryggmärgen och hjärnan.