Tillväxtmarknader i Egypten och Marocko

May 26

Ibland nämns av akronymen MENA (Mellanöstern-Nordafrika), är denna region av tillväxtmarknader en stor risk som erbjuder potentiellt enorm avkastning. Många, men inte alla, av de länder i regionen drar sin ekonomiska makt från petroleum, och många, men inte alla, är föremål för politisk instabilitet till följd av religiösa spänningar. Öppna krigen i Irak och Afghanistan har skapat flyktingströmmar och rädsla för terrorism.

Många afrikanska länder har marknaderna klassificeras som gräns - ett steg under en aktivt växande marknad.

Egypten

  • Typ Statsskick: Republik
  • Stora branscher: Cement, kemikalier, bygg-, energi-, livsmedelsförädling, kolväten, ljus tillverkning, metaller, läkemedel, telekommunikation, textil, turism, transport
  • Valuta: Egyptiska pund (eller gineih)
  • Tidningen engelskspråkig: Daily News Egypt

Oberoende sedan 1952, Egyptens 80 miljoner människor gör den till den största nationen i Mellanöstern och en formidabel politisk och militär makt. Landet har inte en massa jordbruksmark, inte heller har olja. Turister har skrämt bort av terroristattacker som riktar dem. Ändå är människor investerar i energi, transport och telekommunikation, och regeringen arbetar hårt för att upprätthålla de framsteg som gjorts sedan självständigheten. Det roliga med att investera i tillväxtmarknader är att försöka lista ut vilken väg landet ska gå, så Egypten är kul. Håll ett öga på den.

Marocko

  • Typ av regeringen: Konstitutionell monarki
  • Stora branscher: Bygg, energi, livsmedelsförädling, lädervaror, fosfat rock gruv- och process, textilier, turism
  • Valuta: Marockansk dirham
  • Tidning engelskspråkig: Marocko NewsLine.com

Marocko har begränsningar på pressen, och islamisk lag är viktig. (Nästan alla i Marocko är muslim.) Men Marockos kung Muhammad VI och hans regering har arbetat hårt för att hålla ekonomin stabil och uppgradera landets infrastruktur. Det har inte varit lätt, eftersom endast cirka hälften av befolkningen är läskunnig, och recessionen i Europa har ont Marockos marknad för export och turism.