Vilka är de olika typerna av Krukor för växter?

December 4

Krukor för växter, även känd som odlare, används både som dekorativa inslag och skilja plantor från varandra. Det finns många olika typer av krukor på marknaden som görs av en rad material, inklusive keramik, plast, trä och metall. Att välja en pott beror på sådana variabler som typ av anläggning, kostnaden, och estetiska överväganden.

De flesta krukor för växter kan variera i storlek från mindre än 2 inches (5 cm) till mer än 3 fot (0,91 meter) i diameter. De är oftast runda, men kan ta någon form så länge de kan hålla tillräcklig jord för anläggningen att växa i. De specifika dimensioner en pott beror ofta på vilken typ av anläggning som kan odlas i den. Till exempel, krukor för bonsai träd tenderar att vara relativt brett och grunt för att rymma den breda rotstrukturen av dessa växter, medan en kruka för en tomatplanta bör vara mycket djupare.

Terrakottakrukor är en av de mest populära typer av krukor för växter på grund av deras attraktiva röd-orange färg och relativt lågt pris. Dessa typer har oftast minst en dränering hål i botten och kan säljas med matchande växt tefat att fånga den avrunna vattnet. Liksom de flesta keramiska krukor kommer stora terrakotta krukor vara mycket tung och kan vara svåra att flytta.

Plastkrukor är en av de billigaste och lättaste typer av odlare och används vanligen för tillfällig inneslutning av växter, men robusta behållare kan användas för långsiktig plantering. De flesta kommersiellt tillgängliga levande växter kommer krukväxt i dessa plastbehållare. Krukorna är vanligen avsmalnande så att växter kan lätt tas bort och återplanterats antingen i marken eller andra behållare - en avsmalnande hål är lättare att gräva än en vars väggar är helt lodrät.

En annan populär material för plantageägarna är trä. Trä krukor är tilltalande eftersom de kan vara klar eller målade i en mängd olika färger; de är oftast lättare än keramiska krukor men mer robust än plast sådana. De kan dock vara benägna att röta eller termit skador i vissa klimat.

Ibland kan andra föremål repurposeds som krukor för växter. Detta kan vara av nödvändighet eller en önskan om en viss estetisk. Några klassiska exempel på objekt som används för att innehålla växter vattning burkar, tekoppar och hinkar.

Som prydnadsföremål, är krukor för växter ofta placeras på läktaren, i eller utanför. Vissa är utformade för att staplas eller kapslade i syfte att göra den bästa användningen av utrymmet. I andra fall kan lättare krukor hängas från tak eller andra upphöjda ytor.

  • Vissa krukor är gjorda av terrakotta lera.
  • Vissa plantageägarna är dekorativa.