Vad är en Mouth Splint?

March 27

En mun skena är en enhet som en patient sätter in i munnen för att lindra en rad sjukdomar såsom käken smärta eller tänder-slipning. Typiskt är splinten gjorda av plast och kräver en tandläkare skicklighet att skräddarsy dem till patienten. Även en mun skena kan gynna patienten genom en minskning av slipning eller smärta från en ansträngd käke, med andra människor en skena kan förvärra situationen. Alternativa namn för en mun skena innefattar bettskena eller munskydd.

Strukturen av munnen består av de övre och nedre käkben och två rader av tänder. Muskler är också närvarande, vilket gör att munnen för att flytta tillräckligt för att äta, andas och tala. Medicinska frågor kan uppstå om dessa komponenter inte fungerar effektivt tillsammans, vilket orsakar sådana problem som skador på tänderna eller stam i käkmusklerna.

Tänder slipning är en viktig orsak till kronisk smärta i munnen. Detta villkor innebär medvetslös rörelse de bästa tänderna mot botten tänderna och kan producera tillräckligt bärandet av tänderna, och stress i käkmusklerna, att resultera i lokal smärta och även huvudvärk. Eftersom denna slipning är medvetslös, tenderar det att ske under natten, då den drabbade personen är oförmögen att kontrollera den. En mun skena för denna fråga är normalt därför endast bäras under sömnen.

Generellt är en mun skena gjord av akrylplast, som är hårdare material än produkter såsom mun vakter som används inom idrotten. Den kan vara tillverkad av två separata delar eller en, och dessa passar över de övre och undre rader av tänder för att hålla käftarna i linje och förhindra slipskador. Som varje patient har en annan mun struktur, från käken storlek till arrangemang av tänder, passar en tandläkare oftast munnen skena till en individ.

Bevis för fördelarna med mun spjälor för tandgnissling blandas, som vissa människor kan gynnas men andra kan se en försämring av symptomen. En mun skena kan användas för att behandla tids-mandibulära ledproblem som innebär problem med lederna i käken, och skador på käken. I dessa fall kan en mun skena hjälpa till att hålla käkben i rätt placering tills associerad smärta och påfrestningar kan lösa själv. Därför kan dessa enheter bäras under dagen istället för bara på natten.

  • En mun skena kan användas för att lindra smärta i käken.