Vad är Poldark?

October 21

Poldark hänvisar till en serie av tolv historiska fiction romaner skrivna av Winston Graham. Romanerna krönika uppgång och fall i öden Ross Poldark, en ibland obestånd gruva ägare som bor i Cornwall under början av 19-talet. Masterpiece Theater och BBC gjorde böckerna i flera oerhört populära serien. I själva verket en del tyder på att serien var det mest populära produktionen någonsin producerats av BBC.

Poldark är en halv tragisk karaktär, ofta slits mellan tankar överklassen och hans egna sympatier för lidande gruvarbetarna som han sysselsätter. Hans samtida ser ofta honom som en radikal, och även om han är mindre oroad blandning av klasserna, och gifter sig med en gruvarbetare dotter, Demelza, hans djupa sittande hat mot George Warleggan, den nyrika uppkomling, driver många av hans handlingar.

Han är på samma sätt slits av hans kärlek till Demelza och hans passion för sin kusin hustru Elizabeth. Den första romanen börjar med Ross återvänder hem från den amerikanska revolutionen. Han har ansetts ihjäl av sin fästman, Elizabeth, så hon har gått med på att gifta sig med Ross kusin Frances.

Fast han försöker vara trogen sin fru, han ofta inte kan uppskatta henne på grund av detta tvångsmässiga kärlek. I själva verket, hans handlingar, efter Frances 'död, orsaka Elizabeth att snabbt gifta Warleggan.

Även om sådana stora teman förekommer, är Poldark romaner präglas av många incidenter med gruvarbetarna och deras ökande fattigdom. I vissa fall, Ross går av hans sätt att stödja de fattiga och finner sig själv arresterad för anstiftan ett upplopp på en punkt.

Romanerna tycktes hålla en viss resonans för både sina läsare och för dess TV-publiken. Graham hade tidigare mest varit känd för sin roman Marnie, som blev en framgångsrik Hitchcock-film. Efter romanerna ökade i popularitet, men Graham var känd för lite annat.

Romanerna är skrivna under en betydande tidsperiod. De första fyra romaner, Ross Poldark, Demelza, Jeremy Poldark och Warleggan skrevs mellan 1945 och 1953.

Publiken ropade på mer, men inte fått en ny delbetalning till 1973. Den andra tv-serien baserades till stor del på böcker fem till sju, The Black Moon, The Four Swans och The Angry Tide.

Läsare kritiserar ofta den sista tv-serien, eftersom den saknade många av de ursprungliga aktörerna, som Robin Ellis som Ross Poldark. Det handlade också mer med förmögenheterna av Ross och Demelza barnbarn, än med Ross och Demelza, som hade blivit älskade karaktärer. Det var svårt att duplicera styrkorna hos de två första serien.

Emellertid många läsare njuta av fullständig serie av böcker. Den sista romanen, var Bella Poldark skriven 2002, under femtio år efter skrivandet och publiceringen av den första romanen i serien. Vissa tycker att romanerna efter The Angry Tide saknar tang och spänningen av de första sju verk.

Vad tittarna har lovordat särskilt om de två första tv-serien är trohet till böcker. Den första serien skil de första fyra böcker med 16 timmars långa episoder. Den andra serien gav 13 episoder till behandlingen av tre böcker. Tittarna har också haft de utomhus skott av Cornwall, som var frekvent. Många prisar även Graham för hans historiska exakthet i sin behandling av Cornwall och hans skickligt vävda anspelningar på världshistorien där Poldarks ofta intrasslad.