Vad är Khurma?

February 5

Khurma är en söt indisk maträtt som kan framställas som dessert eller som huvud entrée i en måltid. Detta recept varierar så mycket att det kan hänvisa till en bakelse eller en gryta liknande blandning gjord av sötad mjölk, dadlar, kryddor, och ibland grönsaker. Bakverket är nästan alltid serveras varm, men söt khurma gryta kan ätas varm eller kall. Dessa rätter är särskilt populär på festivaldagar och kan också serveras till hedrade gäster. Sheer khurma gryta innehåller vanligtvis någon form av pasta, och är ofta söta, salta, och kryddig alla på en gång.

De flesta typer av khurma bakverk start med ca 5 delar mjöl och .25 del skirat smör, eller ghee. Mjölet kan vara allt vete eller atta, mjöl, även om vissa kockar föredrar att använda 4 delar Attamjöl och en del vitt, eller Maida, mjöl. Ghee är vanligtvis mycket mjuk, vilket gör det relativt lätt att röra om tillsammans med mjöl för att göra en mycket tät, hård deg. Olja, såsom olivolja eller jordnöts, vanligtvis värms i ett grunt stekpanna och cirklar av khurma bakverk hamnar i den. Degen frites tills den är gyllenbrun och svullet.

Medan khurma degen frites, gör kocken vanligtvis en enkel sirap, som kallas chasni, från ca 2 delar socker och 1 del vatten. De två kokas ihop tills sockret smälter. Den chasni hälls sedan över de heta bakverk och dräneras bort. Bakverk får svalna något, och är redo när chasni sirapen kyls och förvandlas till en vit glasyr. De färdiga bakverk sedan serveras omedelbart - några kockar jämför denna maträtt till amerikanska munkar.

Den andra typen av khurma, den söta gryta, brukar avslutas med ca 4 delar mjölk. Mjölken kan vara mejeri eller icke mejeri, beroende på Cooks preferenser. Alla icke-mejerimjölk kan användas, men kokosmjölk är tradition att indiska köket. Skålen börjar vanligen med ett fåtal stora skedar av smörolja tillsätts till botten av en het stekpanna. Bitar av brutna platt pasta, som spån, läggs till i smör och stekt tills gyllene.

Andra ingredienser tillsättes därefter till den stekt pasta. Traditionella ingredienser inkluderar datum, russin, nötter, saffran, mandel och kardemummakapslar. När allting är värmas, mjölken tillsättes och socker omröres i smak. Kockar gör vegetabiliska khurma kan också njuta lägga ärtor, chili, vitlök och lök till mixen.

  • Kardemumma är en traditionell ingrediens i khurma.