Vem Är d'Artagnan?

October 31

Dâ € Artagnan var namnet på en fransk soldat som tjänstgjorde under Ludvig XIV på 1600-talet. Han var en befälhavare för de musketörerna, den berömda kungliga vakten som skyddade kungen och andra dignitärer. Han inspirerade karaktär med samma namn i Alex Dumasâ € roman De tre musketörerna. Dumas skrev två andra romaner som presenterar de heroiska musketörerna. På grund av den världsomspännande popularitet av dessa böcker, är fiktiv karaktär nu mycket bättre känd än den verkliga personen som inspirerade honom.

Hans fullständiga namn var Charles Ogier de Batz de Castelmore, Comte d'Artagnan, den sista delen av namnet är hans ärftliga titel. Han tjänstgjorde i Franceâ € s elit Musketeer kår under mitten av 1600-talet, blev till slut deras befälhavare. Under sin prestigefyllda karriär, han också tjänstgjort som livvakt, provinsguvernören, och spion. Han dödades, ironiskt nog, med ett skott från en musköt, en primitiv skjutvapen, under Franceâ € s krig med Nederländerna på 1670-talet. Under 2008 en fransk historiker erbjöd starka bevis för att hans grav är belägen i den södra delen av Nederländerna, i närheten av där han dog.

År 1700, den franske författaren Gatien de Sandras publicerade The Memoirs of M. d'Artagnan, en roman baserad på reminiscenser av de Sandras "medsoldater, som kände Musketeer. Detta arbete, som d'Artagnanâ € s livet självt, skulle sannolikt ha glömts bort av historien om den inte hade upptäckts, 140 år senare, med den populära författaren Alexandre Dumas. Dumas gjorde d'Artagnan ämnet för hans nästa roman, De tre musketörerna. Liksom de Sandrasâ € bok, var De tre musketörerna högt fictionalized, men Dumas låts det var en verklig historisk manuskript för att göra arbetet mer övertygande. Romanen var så framgångsrik att Dumas skrev två uppföljare starring hans musketörerna.

I romanen börjar d'Artagnan ut som en ung uppåtsträvande soldat som uppfyller de tre musketörerna i titeln. Detta är en vanlig litterär enhet, vilket gör att författaren att införa karaktärerna och deras värld genom huvud characterâ € s erfarenheter. Den musketörerna Porthos, Athos och Aramis är också baserade på verkliga historiska personer, men de flesta av deras handlingar och karaktärsdrag uppfanns av Dumas. Hjältarna visas i två andra Dumas romaner, tjugo år efter och T han Vicomte av Bragelonne, mer känd på engelska som Mannen med järnmasken.

Dumasâ € d'Artagnan romanser har omräknats i världen och omtryckt många gånger sedan deras första framträdanden i 1840-talet. Deras berättelser om skrävlande äventyr har visat sig synnerligen lämpad att filma anpassningar. De tre musketörerna, i synnerhet, har omgjord som en film varje fem till tio år sedan tillkomsten av rörliga bilder i 1890-talet. D'Artagnan har medverkat i andra skönlitterära verk, däribland pjäsen Cyrano de Bergerac av Edmund Rostand. Dessa framträdanden har säkerställt en litterär odödlighet för en man som annars kanske skulle ha glömts bort utanför sitt hemland Frankrike.

  • D'Artagnan har dödats av en musköt.
  • d'Artagan tjänade under kung Ludvig XIV, och var befälhavare för den grupp som skyddade honom och andra dignitärer.