Vilka är de olika fettsubstitut?

July 19

För att skapa mer sund alternativa matar, har många livsmedelsersättningsmedel utvecklats. Fettersättning, eller fettersättningsmedel, uppfanns för att ge konsistens och smak av fett utan de många kalorier som fett har normalt. Tre olika huvudkategorier av fettersättningsmedel existerar. De inkluderar protein-baser substitut, fettbaserade substitut, och sockerbaserade substitut.

Proteinbaserade fettersättningsmedel utvinns ur vassleproteinkoncentrat. Koncentratet är typiskt bildad från en blandning av mjölk och äggvita. Dessa substitut tål inte höga temperaturer, och därför inte kan tillagas. Låg i kalorier, proteinbaserade fettersättningsmedel ger bara fyra kalorier per halv ounce (gram) i livsmedel.

Den vanligaste proteinbaserade substitut är Simplesse, som har använts i glass och många andra frysta desserter i världen. Vägvisare är ett annat exempel på ett proteinbaserat substitut. Den kan användas i andra krämiga livsmedel, såsom smör, majonnäs, och gräddfil.

Fett-baserade substitut kan inte brytas ned av kroppen. Istället passerar de genom magtarmkanalen utan att låta kroppen att absorbera kalorier. På grund av sin oförmåga att brytas ned, kan en fettbaserad ersättning orsaka magen kramper, diarré och problem med absorptionen av näringsämnen. På grund av dessa effekter är ersättaren rekommenderas inte för äldre, barn eller tonåringar.

Av de fettbaserade ersättningsmedel tillgängliga, det vanligaste är Olestra. Olestra har använts i salladsdressing, snack chips, glass, bakverk, matolja och många andra produkter. Caprenin är en annan typ av fettbaserad substitut. Den är gjord av kokos och palmolja syra och omättade fetter. Caprenin kan absorberas partiellt inom den mänskliga kroppen.

Socker-baserade fettersättning, även känd som kolhydratbaserade substitut, kommer i en mängd olika. Dessa utbredda produkter kan inte användas för matlagning, även om de kan ersätta uren av fett i färdigköpta produkter. Socker-baserade substitut ger 3:59 kalorier per halv ounce (gram), och inkluderar malodextrin, cellulosa, dextrin, modifierad livsmedelsstärkelse, och tandkött.

En majsbaserad fettsubstitut som heter Z Trim existerar också. Denna gel, bestående nästan helt av vatten, innehåller en liten mängd fibrer och används för att ersätta upp till hälften av fetthalten i livsmedel. En luktfri och smaklös ingrediens, är Z Trim även som ett pulver.

Vissa av dessa fettersättningsmedel används för att helt enkelt ersätta fetthalten i livsmedel. Andra används för att endast delvis ersätta fettet. I båda sätten, är ersättaren utformad för att replikera känslan av smak och känner av regelbunden fett i munnen. Vissa studier har visat att människor som införlivar dessa produkter till sina kostvanor har en lägre genomsnittlig kalori och fettintag, vilket gör viktminskning möjligt. Fett i sig är ett viktigt näringsämne som kroppen kräver för energi, ger essentiella fettsyror, cell- och hormonstruktur, och många andra användningsområden.

  • Studier har visat att de som införliva fettsubstitut i sin kost har lägre kalori och fettintag, vilket gör viktminskning möjligt.